Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Facket kräver bättre säkerhet för åklagare

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 12.14
Lätt att knappa fram information via datorn.

Den som vill hota en åklagare kan i dag få fram namn, adress och telefonnummer med några knapptryckningar på en dator. Nu vill fackliga företrädare att det ska bli mycket lättare att få skyddade personuppgifter.

Carl-Henrik Andersson, kammaråklagare och lokalt fackligt ombud på åklagarmyndigheten i Göteborg säger att det är ett farligt arbete.

– Vi är i motsatsställning till de kriminella. Vi vill kunna undvika att man med några enkla knapptryckningar på datorn kan få fram kartbilder där man bor. Vi vill ha möjlighet att få skyddade personuppgifter.

En åklagare behöver oftast skyddade personuppgifter långt innan något allvarligt hot uppstår. Men idag kan han eller hon få skyddad identitet först när det finns sådana hot.

Förstår kritiken
Mikael Svensson, är säkerhetschef på Åklagarmyndigheten centralt i Stockholm. Han förstår kritiken. Men något förslag om att göra det lättare att skaffa skyddade personuppgifter, som Carl-Henrik Andersson vill, finns inte. En lagändring kan ta tid.

– Det finns en lagstiftning som gör att man kan ge alla skyddad identitet. Men på något sätt borde man kunna ge ett sorts grundpaket till våra åklagare där man bistår, eller rent av erbjuder, att göra dem mindre direkt sökbara över nätet.

Ifrågasätter egna bloggar
Mikael Svensson tycker att säkerhetstänkandet bland åklagare är för lågt. Det händer att personer som kan bli utsatta för hot själva skapat bloggar och hemsidor med familjebilder på nätet eller är medlemmar i föreningar där personuppgifter finns.

– Det allmänna säkerhetsmedvetandet är något lågt. Det bör förstärkas och det gör man genom utbildning och information och förändrade attityder

Men han tycker ändå inte att åklagarna varit naiva inför den organiserade brottsligheten.

– Man måste sätta det här i perspektiv. Vi har i Sverige varit förskonade från den här typen av verksamhet tidigare och när det nu ökar till viss del så måste vi vidta kraftigare åtgärder. Ett förändrat läger gör att vi tänker annorlunda, säger Mikael Svensson.

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se

Caroline Stenman, Sveriges Radio Göteborg caroline.stenman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".