Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler och fler i Europa använder kokain

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 15.00

Användningen av kokain ökar i Europa, och EU:s narkotikabyrå talar om ett trendbrott. Samtidigt har bruket av andra droger stabiliserats och droganvändningen bland ungdomar minskar.

För ett år sen tyckte den europeiska narkotikabyrån, eller som det heter formellt, det Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN), att kokainbruket i Europa låg på en stabil nivå och åtminstone inte ökade. Då hade tre och en halv miljoner européer använt kokain under de föregående tolv månaderna.

I år konstaterar narkotikabyrån att siffran har ökat till fyra och en halv miljoner personer, det är 1,3 procent av unionens invånare.

Stor spridning
Narkotikabyrån talar om ett trendbrott. Men spridningen mellan de olika länderna är stor. Det är framför allt i Storbritannien och i Spanien och till viss del även i Danmark som kokainanvändningen ökar, medan det i andra länder som i Sverige inte finns några större förändringar.

Antalet cannabisanvändare har stabiliserats och framför allt har cannabisbruket bland ungdomar minskat något, men cannabis är och förblir den vanligaste drogen inom EU och nästan var fjärde unionsmedborgare har någon gång under sitt liv prövat på cannabis. Tre miljoner européer använder cannabis dagligen.

Mindre ecstasy
Ecstasytrenden kan vara över nu, åtminstone så är det färre ungdomar än tidigare som tar ecstasy och bruket av opiater som heroin och opium är tämligen konstant. Det konstaterar narkotikabyrån som lade fram sin årsrapport i Bryssel på torsdagen.

Drogerna kommer från olika håll i världen. Huvuddelen av allt cannabis som kommer till Europa produceras i Nordafrika, det mesta kokainet kommer från Sydamerika.

Produktionen av råopium, basen för heroin och andra opiater är i stort sett koncentrerad till ett enda land, det oroliga Afghanistan, där 92 procent av allt råopium i världen produceras.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".