Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ericsson kommenterar mutanklagelser

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 17.14

Nu kommenterar Ericsson för första gången Ekots avslöjande att företaget i slutet av 90-talet betalade miljonbelopp till politiska makthavare via handelsagenter för att få fler order. Ericsson hävdar att man inte kände till att pengarna gick till politiker.

Ekot berättade under onsdagen att Ericsson betalat tolv miljoner kronor till ett konto som tillhörde Middle East Services. Verklig ägare till kontot var dock den dåvarande ministern för post och telekommunikationer Ahmed Suwaidan al Balushi.

Ekot frågade Örjan Berner, styrelseordförande på organisationen Transparency International, om ett företag får betala en minister på det här sättet.

– Att betala från företaget via agenten till någon minister är ju i det här fallet sannolikt en muta, säger Örjan Berner.

Åke Mårtensson, den Ericssonchef som skrev under kontraktet med Middle East Services, minns ingenting.

– Nej, jag gör inte det, säger Mårtensson.

Det var en Peter Sullivan som representerade det företaget.

– Nej, det klickar inte i mitt huvud.

Ericsson skriver nu så här i ett uttalande.

”När det gäller mediauppgifterna rörande en handelsagent i Oman så stämmer det att vi har haft en agent vid namn Middle East Services med ställföreträdare Peter Sullivan. Samarbetet med denna agent upphörde i början av 2000-talet. Att en minister i Oman var så kallad ’beneficial owner’ till ett konto som öppnats av handelsagenten i Schweiz kände Ericsson inte till.”

Kontakten i Algeriet fortfarande kvar
Ekot rapporterade också att Ericsson betalat 20 miljoner kronor till den algeriske affärsmannen Djillali Mehri då denne var ledamot av Algeriets parlament. Djillali Mehri var invald i parlamentet i fem år.

Ericsson besvarar detta på följande sätt.

”När det gäller uppgifterna om Algeriet så är den person som nämns i media och som Ericsson anlitat som agent fortfarande verksam åt oss och har varit det i över 35 år. Ericsson var inte klar över att agenten under några få år också var parlamentsledamot, men en sådan post innebär inte nödvändigtvis något legalt hinder för att även vara engagerad som agent.”

Olämpligt anställa parlamentsledamot
Ekot frågade Örjan Berner om man kan anlita en parlamentsledamot som handelsagent.

– Det är nog mycket tveksamt. Parlamentsledamöter jämställs med ministrar när det gäller mutor. Det vill säga att det också är en sådan kategori av personer där man definitivt inte får ge muta. Om man då talar om att anställa vederbörande som agent så verkar det väldigt olämpligt eftersom det då gränsar väldigt nära till risken för muta, säger Berner.

Ser inga fel i agerande
Ericsson ska enligt Ekot också ha betalat fyra miljoner kronor till Jamal Khaddam mellan åren 1997 och 2001. Jamal Khaddam är son till Syriens dåvarande vicepresident, men om detta har Ericsson ingen kommentar.

Ericsson skriver också.

”Vi ser inget fel med Ericssons agerande i de här fallen. Vi tycker att det är bra att media tar upp de här affärerna för klargörande.”

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".