Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylsökande kan avvisas till Afghanistan

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 19.44
Avvisningar kan göras till Kabul, anser Migrationsverket

Migrationsverket kommer inte att avvisa någon till södra Afghanistan eftersom det enligt verket nu råder en inre väpnad konflikt där. Däremot kommer de afghaner som har fått avvisningsbeslut att avvisas till huvudstaden Kabul istället.

– Vi gör inga avvisningar till södra Afghanistan, men däremot går det att leva ett liv i Kabul. Det är humanitärt väldigt svårt, men det är inte tillräckligt svårt för att ge skydd i Sverige, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Intensiva strider
Det är enligt Dan Eliasson de alltmer intensiva striderna i södra Afghanistan och att talibanerna behärskar en allt större del av området som har lett till att verket det nu går att konstatera att det råder en väpnad inre konflikt i södra Afghanistan.

Därför har verket fattat ett vägledande beslut som i praktiken innebär att ingen ska skickas tillbaka dit tillsvidare.

Flera hundra afghaner i Sverige har fram till nu haft sina avvisningsbeslut stoppade, men nu kan de alltså skickas tillbaka till Afghanistan. Dock inte till sina hemorter i de södra delarna av landet utan till Kabul, där de blir flyktingar i sitt eget land.

Svår situation för flyktingar
Flyktingsituationen i Afghanistan är enligt flera organisationer svår, inte minst för att hundratusentals afghaner har tvingats återvända, och uppemot en miljon väntas komma kan komma att tvingas återvända snart.

Att skicka tillbaka flyktingar till andra ställen än där de kommer från kan öka instabiliteten i landet, anser bland andra FN:s flyktingråd UNHCR.

Stor påfrestning
Michael Williams som är ordförande i flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd FARR, håller med.

– Det är en stark påfrestning. Du har hög arbetslöshet, domstolsväsendet fungerar dåligt, människors rättigheter kan inte garanteras, på någorlunda normalt sätt.

– Förra veckan vädjade utbildningsministern, som var i Stockholm, att man inte skulle skicka tillbaka någon för närvarande. De om några borde kunna bedöma vad landet klarar av.

Har stöd i svensk lag
Men enligt Dan Eliasson har Migrationsverkets beslut stöd i svensk lag.

– Svensk lagstiftning är uppbyggd på det viset. Vi ska se om det är rimligt att den här personen använder ett inre flyktalternativ. Enligt den praxis som finns från Migrationsöverdomstolen, som är klar och tydlig på det här området, så ser situationen i Kabul ut på ett sådant sätt att vi ska avvisa dit.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".