Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mytbild om skatter och krångliga regler

Publicerat måndag 26 november 2007 kl 12.08

Sex av tio svenskar tror att skatter är ett hinder för företagare, enligt en undersökning som revisionsfirman Ernst & Young har gjort. Men det är en myt som i värsta fall kan skada företagandet i Sverige.

– Skattereglerna för att vara entreprenör och driva företag i Sverige är idag ganska goda. Men den bilden kommer inte fram i media. Den mediebild som kommer fram det är att det är krångliga regler och högt skattetryck, säger Patric Nilsson, revisor på Ernst & Young.

Företagsklimatet förbättrats
Enligt Patric Nilsson har företagsklimatet förbättras de senaste tio åren. Delvis på grund av påtryckningar från olika intresseorganisationer. Och det är bra för dagens företagare men kanske inte lika bra för morgondagens.

– Den debatt som förs är givetvis bra för dagens entreprenörer för de vill ju har bättre förutsättningar. Det vill vi ju alla. Men på lång sikt så är bilden onödigt negativ, säger han.

Håller inte med
Men intresseorganisationen Företagarnas vd Anna Stina Nordmark Nilsson tycker inte att det är en korrekt bild av verkligheten.

– Det är viktigt att vi för fram det positiva och att alla är med och för fram en positiv bild, men därifrån till att tillstå att det är myter om detta med höga skatter, och att det å något sätt skulle vara en myta att det hämmar nya företagare. Det tycker jag är att dra långtgående slutsatser, säger hon.

Skattemyt
Patric Nilsson är rädd för att debatten helt enkelt ska leda till att unga inte vågar starta företag längre. En bild som delvis bekräftas av den undersökning som Ernst & Young har gjort, där sex av tio svenskar svarar att de tror att skatterna är ett hinder för att starta och driva företag. Han kallar det en skattemyt.

– Dagens regelverk är bra. Det är den signalen vi får av entreprenörer och det är den signal som vår undersökning visar, säger Patric Nilsson, revisor på Ernst & Young,

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".