Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Satsning på unga som har svårt att få jobb

Publicerat tisdag 27 november 2007 kl 12.39

På måndag drar arbetsförmedlingen i gång en ny satsning för arbetslösa ungdomar. Samtidigt som den nya jobbgarantin riktade till ungdomar införs, försvinner alla andra arbetsmarknadssatsning för ungdomar.

– Den här satsningen är framförallt till för de ungdomar som har lite svårare att få arbete, som inte har tillräckligt god kunskap om arbetsmarknaden och som kanske inte har den utbildning som behövs fullt ut, säger Kenneth Herder, direktör på Ams.

Den nya jobbgarantin vänder sig till ungdomar mellan 16 och 24 år som har varit arbetslösa och inskrivna på arbetsförmedlingen i minst tre månader.

6 000 unga med från början
Ams uppskattar att runt 6 000 ungdomar uppfyller kraven för att få vara med i satsningen från start på måndag. Under nästa år räknar Ams med att nära 18 000 ungdomar kommer att kunna vara med i projektet.

Men trots namnet är jobbgarantin ingen garanti för jobb. Det är i stället tänkt som ett program där arbetssökande ungdomar ska få bättre stöd och vägledning i jakten på ett arbete.

Jobbgarantin för ungdomar kommer att kosta 1,2 miljarder kronor under nästa år plus personalkostnader för dem som arbetar med projektet ute på arbetsförmedlingarna i landet.

Den här satsningen på ungdomar kan komma att betyda att andra grupper av arbetslösa får mindre hjälp, säger Kenneth Herder.

Ungdomar prioriteras
– Det uppdrag vi nu har är ju att främst jobba med jobbgarantin för ungdomar och jobba med utvecklingsgarantin som gäller för alla arbetssökande.

– Eftersom vi, för att de ska fungera bra, sätter av ordentligt med personalresurser till det, kommer det naturligtvis att innebära att andra grupper på arbetsförmedlingen får något mindre service.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".