Carlgren: De rika länderna måste gå före

I sin årliga rapport om utvecklingen i olika delar av världen koncentrerar sig FN:s utvecklingsprogram i år på klimatförändringen och hur den kommer att påverka människors hälsa och välfärd.

Publicerat tisdag 27 november 2007 kl 15:51

Slutsatsen är att de fattiga länderna kommer att drabbas värst sedan den rika världen under många år har släppt ut stora mängder växthusgaser. Så här reagerar miljöminister Andreas Carlgren på rapporten.

– Jag tycker det är slående hur den rika världen har köpt sig, den orimligt stora andelen av koldioxidutsläppen, därmed också köpt förstörelse av klimatet som pris. Det är den rika världen som drabbas mindre av problem än den fattiga världen.

Vilket ansvar har den rika industrivärlden för att göra något åt det?

– De rika länderna måste gå före. Både ta ledning när det gäller utsläppsminskningarna också vara med och betala en mycket större del av konsekvenserna för den klimatförstöring som oundvikligt sker, säger han.

Men frågan är hur åtgärderna ska finansieras? Hittills har det satsats mycket lite på klimatanpassning och tekniköverföring.

– På lång sikt är jag övertygad om att utsläppshandeln är en av de möjligheter vi har. Det skulle också innebära att de som förorsakar utsläppen får vara med och betala för de stora åtgärderna för de som drabbas värst.

Tänker du dig en global utsläppshandel?

– Det är ju dit vi vill komma, men också fortfarande medan den är europeisk så ser jag att vi kommer att behöva utveckla också en form där en del av inteckningarna i utsläppshandeln används till klimatanpassning, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Dela