Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

För mycket sömnmedel till äldre

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 15.07

Många äldre tar sömnmedel kontinuerligt, en tablett till natten som det heter, alldeles i onödan. I vissa landsting får en fjärdedel av 80-åringarna en daglig dos, och det leder till biverkningar, varnar distriktsläkare Åke Schwan vid Läkemedelskommittén i Uppsala.

- Man får kognitiva besvär, minnesproblem bland annat, yrselbesvär och framförallt så blir man mer trött på dagarna och morgonen.

Många tar då flera sömntabletter, eftersom de tror att de sovit för lite. Men det är normalt att äldre bara behöver sex till sju timmars sömn per natt, säger Åke Schwan.

Att äldre sover kortare och ofta tycker att de är trötta på dagarna, är ett välkänt faktum för distriktsläkarna. Många löser det med kontinuerlig utskrivning av sömnmedel till de äldre, ibland i åratal. Biverkningarna, som till exempel yrsel, leder lätt till att de äldre ramlar och bryter ben eller råkar ut för olyckor i trafiken.

När man granskar förbrukningen av sömnmedel, så visar det sig att i vissa landsting skrivs det ut tre gånger så mycket som i andra, men orsaken är oklar. Ett sätt att slippa sömnmedel är att lära sig sova bättre genom den psykologiska metoden Kognitiv beteendeterapi.

Den har inte utvärderats för de allra äldsta, men Marie Söderström, forskare vid Karolinska Institutet, tror att den kan vara ett alternativ också för dem.
-  Det är svårt att säga om det skulle hjälpa alla eller 50 procent. För den grupp som är mest utforskad så hjälper det 70-75 procent. Jag kan tänka mig att det kan hjälpa en stor del av de äldre.

Brist på utbildade som kan hjälpa
Metoden går ut på att förändra vanor och beteenden stegvis, så att man får en bättre sömn. Men problemet är att det finns alldeles för få som är utbildade att ge KBT säger Marie Söderström.
-  Det är ju tyvärr väldigt få, det är stor brist på utbildad KBT-personal och inom den offentliga vården saknas den här kompetensen. Där hoppas jag verkligen att det ska bli förändringar.
-  Jag har jobbat mycket med sömngrupper och jag känner att de grupperna skulle finnas på primärvårdsnivå. Det vore så lämpligt för det är där man skulle göra mest nytta.
-  Jag tror att det här är på väg att förändras men det kommer att ta tid och än så länge är det svårt att få den här hjälpen, säger Marie Söderström psykolog och forskare vid Karolinska Institutet.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".