Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Sandvikens kommun
Det brinner i en torvtäkt söder om Årsunda med stor rökutveckling och kraftig vind. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.
(Publicerat idag kl 15.42)

Jordbrukspolitiken görs upp utan insyn

Publicerat fredag 24 januari 2003 kl 05.00
Halva EU:s budget går till jordbrukspolitik. Ändå är jordbrukspolitiken något som mycket ofta görs upp i slutna rum och den svenska regeringen är noga med att hemlighålla vem som tycker vad på EU:s jordbruksministermöten.
Efter varje jordbruksministermöte skickar regeringen en rapport om mötet till riksdagens EU-nämnd, men innehållet är hemligt och delas ut till riksdagsledamöterna i kuvert med svartfärgad insida. Samma sak gäller fiskepolitiken, en fråga som i Sverige sköts av jordbruksministern. Utrikessekretess gäller I de hemliga återrapporterna - Ekot har läst flera av dessa - handlar det inte som i utrikespolitiken om terrorister och vilket land som säger vad om andra länders politik. Nej, här gäller utrikessekretessen om vem som tycker vad till exempel torskfiske, sockerstöd och salmonellabekämpning. Oftast handlar det om vad ett land tycker. En debatt mellan jordbruksminstrarna i somras handlade om smittämnen i livsmedel. Allt om detta har regeringen gjort oåtkomligt genom sin hemligstämpel. Det är alltså hemligt att det var just Spanien som krävde vetenskaplig grund. Det är också hemligt att det är just Danmark som tycker att berörd yrkesgrupp ska bära kostnader för prover och analyser. Jordbruksministern lovar omedelbar ändring Så här har det alltså fungerat hittills, men när Ekot berättar detta för jordbruksminister Ann-Christin Nykvist lovar hon omedelbar ändring så att det i framtiden bara blir en del som är hemligt: – Jag har inte varit medveten om detta under hösten. En minister kan inte hålla ordning på alla papper som går ut från det departementet, men vi har nu ändrat rutiner så att de här promemoriorna som ska gå över till riksdagen ska vara öppna, säger hon. Men jag har precis begärt ut en sådan handling om ett ministermöte, och där finns det flera sidor som är hemligstämplade. – Vi har bestämt oss för att vi ska ha samma rutiner som andra departement, vilket innebär att de här promemoriorna ska vara öppna. Är det så att det i promemorian finns någon uppgift som kan skada relationen till ett annat land eller av annat skäl bör vara hemlig är vi tvungna att utelämna den uppgiften.
Herman Melzer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".