Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fjärdeklassares läskunnighet försämrad

Publicerat onsdag 28 november 2007 kl 17.06

Svenska fjärdeklassare är inte längre bäst i världen i läsning. Det visar en stor internationell undersökning som presenterades på onsdagen.

– De som läser med stort intresse på fritiden har minskat. Vi ser också att stödet hemifrån minskat sedan 2001. Det finns färre barnböcker i hemmen och föräldrarna läser inte längre texter lika ofta och mycket, säger Tommy Lagergren på skolverket.

– Vi kan även se förändrade läsvanor. Konkurrensen har ökat sedan 2001. Eleverna läser kortare texter som sms, chatmeddelande och andra typer utav texter.

Fortfarande över snittet
För fem år sedan var svenska elever bäst i världen på att läsa. Då syntes det att trenden var nedåtgående. I dag ligger Sverige på elfte plats i läsligan, även om det statistiskt säkert bara är sex länder före Sverige. I topp ligger Ryssland före Hongkong i Kina.

Två länder, England och Sverige, visar rejäla försämringar. Sverige ligger ändå högt över det internationella snittet. Försämringen beror på att de duktigaste eleverna inte är lika duktiga längre.

Utmaning för skolan
Eleverna i Sverige läser inte lika mycket i skolan som eleverna i många andra länder. Tommy Lagergren säger att resultaten är en utmaning för det svenska skolsystemet som nu lägger ett stort ansvar för barnens läsutveckling på föräldrarna.

– Mycket ansvar läggs över på föräldrarna. Det har vi framförallt sett i annan forskning att lärarna delegerar en del av ansvaret för läsundervisningen till eleverna själva och, framförallt för yngre elever, till deras föräldrar, säger Tommy Lagergren.

– Nu när hemmen inte i lika stor utsträckning som tidigare stödjer de här starka och mycket starka läsarna får ju skolan ett ännu större uppdrag att faktiskt också möta de här eleverna och de här behoven.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".