Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dementa fick bättre minne av Omega 3

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 03.00
Kosten kan påverka demenssjukdomar.

En svensk studie som presenterats på den pågående läkarstämman visar att demenssjuka som fick omättade fettsyror, Omega 3, fick bättre minne och blev mindre deprimerade än en kontrollgrupp. Nu söker forskarna intensivt efter också andra kostfaktorer som kan lindra eller förebygga sjukdomen.

Idag finns 150 000 demenssjuka i Sverige. Men redan om några årtionden kommer siffran att vara betydligt högre, eftersom allt fler blir allt äldre.

Det är en kostsam sjukdom. Det är inte bara vården som är dyr, också insatser från anhöriga och patientens eget lidande måste räknas in.

Söker efter nya sätt att behandla
Därför söker forskare nu världen över efter nya sätt att behandla, lindra eller förebygga demenssjukdomarna. Särskilt intresse har lagts vid hur kosten kan påverka insjuknandet.

Enligt professor Lars-Olof Wahllund vid Karolinska Institutet, finns det lovande resultat förutom när det gäller fisk, också i frukt och grönt. Det är antioxidanterna som kan påverka hjärnan.

– Det är nog så att sådant som innehåller anti-oxidativa ämnen, som frukt, och även mat som innehåller anti-oxidativa ämnen, kan vara bra, säger Lars-Olof Wahllund.

Och ämnesområdet är hett. Två större studier om hälsokostpreparatet Gingko Biloba är på gång, liksom nationella riktlinjer för behandling av demenssjukdom från Socialstyrelsen som kommer till sommaren.

Forskningsresultaten har stor betydelse
Eftersom så många drabbas av demens, så har varje forskningsresultat betydelse, säger Lars-Olof Wahllund.

– Det kommer att ha en väldigt betydelse. För om det är så att det är ett effektivt förebyggande, då blir det väldigt stor skillnad, för då kommer vi att kunna minska antalet demenssjuka, och lindra både lidande och kostnader.

– Om man kan lindra och förskjuta insjuknandet så får det också stor effekt, inte minst samhällsekonomiskt.

Vad gör du själv för att slippa demens i framtiden?

– Jag äter rätt mycket fisk och gärna lax. Sedan inbillar jag mig i alla fall att det är bra att jag har ett yrke som gör att jag jobbar mycket med hjärnan och umgås mycket med folk, det vet vi är viktigt.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".