Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

75-procentig hyreshöjning hotar Husby

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 06.00

Det kan bli rekordhöga hyreshöjningar när miljonprogrammet ska renoveras. I Husby på Järvafältet i norra Stockholm, hotar 75-procentiga hyreshöjningar. Järvalyftet kallas det av Svenska Bostäder.

– Den här lyxrenoveringen driver bort oss, säger Adalgisa Valente, som bott i Husby i 30 år.

– Vi får inte komma tillbaka, meningen är att de ska byta folk, slänga ut alla. De vill ha in nya människor, för bara den som har bra lön har råd att betala 9 500 för en trea.

Din trea kommer att kosta 9 500 kronor, har du råd med det?

– Nej, jag får 10 000 kronor i pension.

Adalgisa Valentes trea kommer att gå upp från 5 200 till 9 500, efter saneringen har hon fått höra av kommunala Svenska Bostäder.

Det handlar om hyreshöjningar på 75 procent i området. Det är 90 lägenheter på Trondheimsgatan 28-32. Husen är från början av 70-talet och i starkt behov av upprustning. De boende ska spridas ut i evakueringslägenheter under ombyggnaden.

Bildat nätverk
Det bor många ensamstående kvinnor här, och de har nu gått samman i Nätverket Järvas framtid, för att stoppa vad de tycker är rena lyxrenoveringen.

De fick rena chocken för några veckor sedan av ett flygblad i brevlådan med texten: ”Vi ska bygga om ditt hus och du måste flytta”.

Kristina Palm som bott i Husby i 32 år, ska få en ny hyra på 7 500 en höjning med mer än 4 000. Hon har inte råd att bo kvar ensam.

– Ska jag tvingas bli sammanboende eller gifta mig rikt och dela inkomst med en annan. Jag trodde att vi hade hunnit längre än så i vår kvinnokamp och med jämlikhet och jämställdhet.

Vill ha betänketid
Kvinnorna i Husby säger ja till en upprustning som de har råd med. De vill ha ett rådrum på ett år för att få tid till samråd kring ombyggnaden.

På Svenska Bostäder, säger vice vd Patrik Emanuelsson att hyran mycket väl kan höjas från 5 200 till 9 500, men hyrorna ska först förhandlas med Hyresgästföreningen.

Nu ska det bli samråd också.

– Självklart ska vi ha det samråd som vi är skyldiga att ha vid en om- och nybyggnad, säger Patrik Emanuelsson.

De boende har sagt att de vill ha ett rådrum på ett år för att diskutera nivån på renoveringen med Svenska Bostäder, får de det?

– Vi kommer att ge det rådrum som behövs för att det här ska bli så bra som möjligt. Det här, Järva-lyftet, gör vi faktiskt på de boende i området.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".