Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiet vill förbjuda kurdvänligt parti

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 17.45

I Turkiet vill författningsdomstolen förbjuda det prokurdiska partiet DTP. Partiet och dess 20 ledamöter i parlamentet anklagas för att ha nära band med den terrorstämplade kurdiska separatistgerillan PKK.

Risken med att förbjuda partiet är att konflikten mellan den kurdiska gerillan och staten i sydöstra Turkiet förvärras.

– Om partiet förbjuds kommer det att öka stödet för PKK-gerillans attacker, säger statsvetaren Volkan Aytar på den ansedda tankesmedjan TESEV i Istanbul.

”Begravningsplats” för politiska partier
Turkiet kallas för de politiska partiernas begravningsplats på grund av alla partier som har stängts ned genom åren, partiet som nu hotas av stängning, det prokurdiska DTP har i sin tur rötter i ett parti som förbjöds av samma anledning, nämligen att de vägrar fördöma PKK-gerillan.

Volkan Aytar säger att det vore omöjligt för partiet eftersom de har sitt stöd i samma befolkningsgrupp som gerillan. 

De senaste åren har den turkiska regeringen genomfört reformer för att ge kurderna ökade rättigheter och premiärminister Recep Tayyip Erdogan är emot att DTP olagligförklaras.

Starka krafter emot reformer
Men finns starka krafter i den turkiska statsapparaten som är emot reformerna och som inte litar på regeringen.

Till dem räknas författningsdomstolen, som nu har inlett prövningen av om DTP ska förbjudas, och armén, som har uppemot 100 000 soldater i de kurddominerade, sydöstra delarna av Turkiet.

Både armén och PKK-gerillan ser en demokratisering som ett hot mot sin existens, säger Volkan Aytar, båda har intresse av att konflikten fortsätter.

Kan leda till radikalisering
Om det prokurdiska partiet stängs ned kan PKK-gerillan argumentera att det är omöjligt för kurderna att få ökade rättigheter på politisk väg.

– Om DTP förbjuds kommer den kurdiska befolkningen att återigen radikaliseras, säger Volkan Aytar på tankesmedjan TESEV.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".