Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SR:s granskning av städbolag: Företagen riskerar bli av med avtal

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 05.30

En rad myndigheter och kommuner anlitar städbolag som är beredda att diskriminera anställda med utländsk bakgrund. Det visar den fortsatta granskning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort. Det kan i förlängningen få som konsekvens att städbolagen går miste om avtalen.

– Initialt måste vi vända oss till de här leverantörerna, och precis i enlighet med det som står i vårt avtal måste de få förklara sig, och berätta vad de har för avsikt att göra åt det här så att det inte återupprepas, säger Ulf Sandell, upphandlingschef på Uppsala kommun.

På onsdagen kunde vi berätta om vår rundringning där vi som kund frågade 89 städbolag i landet om de kan tänka sig att skicka en städare till oss som inte är invandrare.

Majoriteten sa ja
52 svarade ja, sex svarade att de kunde se över möjligheterna, och 31 sade nej. Så här kunde det låta i samtalen där de svarade ja.

– Ja, det tar vi hänsyn till naturligtvis, även om vi inte basunerar ut det, för det får man ju knappt säga i det här landet.

Sveriges Radios lokala kanaler har vidare kartlagt vilka av dessa städbolag som anlitas av myndigheter och kommuner. Det handlar om länsstyrelser, polismyndigheter, högskolor och tingsrätter.

Skatteverket och regeringskansliet kunder
De anlitas för att sköta städningen åt ett 30-tal kommuner runt om i landet samt även Vägverket, Skatteverket och regeringskansliets och riksdagens lokaler, offentliga samhällsinstanser som har möjlighet att ställa speciella krav om att städbolag ska hålla sig till diskrimineringslagarna. Firman som städar i riksdagen svarar så här till exempel.

– Ja det går väl, men jag måste kolla det med driften.

Men det är möjligt i alla fall?

– Ja, det ska det vara.

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Katri Linna, tycker att de myndigheter och kommuner som anlitar de här bolagen ska tänka över möjligheten att säga upp avtalen.

– I de fall där det i upphandlingskontraktet finns en klausul som säger att diskriminering kan vara skäl att häva kontraktet, tycker jag att man se över om det finns en möjlighet att använda sig av den här klausulen för att sätta press på bolagen.

”Viktigt att våra partners följer lagar”
Socialdemokraternas förra partisekreterare Lars Stjärnkvist är i dag kommunalråd i Norrköping, och så här säger han om att fem av de städbolag som anlitas av kommunen kan tänka sig att diskriminera anställda med invandrarbakgrund.

– Vi är ju väldigt tydliga med att de företag som vi samarbetar med ska följa gällande lagar och regler. Om det är så att man bryter mot lagen och det kan ledas i bevis, då tycker jag att vi ska bryta kontrakten. Det är jätteviktigt att vi, som företrädare för allmänheten, har samarbetspartners som följer lagar och regler.

Skickar brev
Och upphandlingschefen på Uppsala kommun, Ulf Sandell, kommer nu i ett första skede att skicka ett brev till de fyra städfirmor som anlitas där och be dem presentera en plan för hur de ska komma tillrätta med de problem de har.

– I förlängningen är det ju så att om de inte ger tillräckligt bra svar eller har en plan för att åtgärda det här, så finns det i första läget vitesklausuler man kan ta till. Naturligtvis kan man gå ännu längre och så småningom häva avtalet om de inte följer sina åtaganden.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".