Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffare krav på revisorer i USA

Publicerat torsdag 23 januari 2003 kl 06.54
Den amerikanska finansinspektionen presenterade igår kväll en rad åtgärder för att komma till rätta med företagsskandalerna i USA.
Efter det senaste dryga årets många avslöjanden om omfattande fusk och bedrägerier i storföretag som Enron, Worldcom och i revisionsbyrån Arthur Andersen ska nu den amerikanska finansinspektionen - S.E.C. - med hjälp av hårdare regler försöka förhindra liknande brott framöver och samtidigt också återskapa allmänhetens tappade förtroende för företagsvärlden och finansmarknaden. Bland annat införs tuffare regler så att företag inte likt Enron ska kunna dölja mångmiljardförluster i en svårgenomtränglig redovisning - utan SEC kräver helt enkelt att företagen informerar mer om all sin affärsverksamhet. Åtgärderna är en reaktion på kritiken mot att revisionsbyråerna i flera fall missade eller åtminstone indirekt deltog i bedrägerierna. Bland annat förbjuds revisorerna att sälja andra tjänster till sin uppdragsgivare, eftersom det anses leda till för nära band med företaget - något som ansågs vara ett skäl till varför inte redovisningarna granskades tillräckligt noga. Som en direkt reaktion på att Arthur Andersen förra året dömdes för att ha förstört tusentals viktiga Enrondokument, innan myndigheterna hunnit granska dem, så kräver finansinspektionen att revisorerna framöver sparar dokumenten längre. Reglerna kommer efter ett beslut i den amerikanska kongressen i somras om att en skärpning skulle genomföras. I de första reaktionerna från några företag och revisionsfirmor beskrivs reglerna som väldigt tuffa, andra, till exempel en aktieägarförening säger att de är ett steg i rätt riktning men tror inte att det räcker för att stoppa nya företagsskandaler.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".