Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svagare tillväxt än väntat

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 12.26

Den svenska ekonomin växer mindre än väntat. Statistiska centralbyrån, SCB, redovisar på torsdagen en BNP-ökning på 2,5 procent mellan juli och september. Det är en procentenhet lägre än vad flera bedömare spått.

– Den är klart svagare än väntat. Vi hade nog väntat en tillväxt på drygt tre procent för tredje kvartalet, säger Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Fondkommission, som är en av dem som spått om tillväxten.

– Det som framförallt drog ned tillväxten var att den statliga konsumtionen föll en hel del, och det var oväntat.

Exportnettot har försämrats
Att den statliga konsumtionen var lägre än väntat, är en del av förklaringen, men det handlar bara om någon eller några tiondels procentenheter, enligt Hans Svensson, biträdande enhetschef för nationalräkenskaperna på SCB.

– Dessutom är det nog så att man har överskattat utvecklingen, och trott att det skulle rulla på ungefär som tidigare. Vi har fått in lite ny information i början på året som har sänkt den bilden. Och vi har ju haft en export som inte utvecklats så starkt som man tidigare har trott, utan vårt exportnetto har försämrats.

Statistiken från SCB kan tolkas som att tillväxttoppen är passerad.

Hushållen fortsätter konsumera
Men samtidigt fortsätter hushållen att konsumera friskt och både antalet arbetade timmar och sysselsättningen fortsätter att öka. Så man kan inte kalla den svenska ekonomin för svag, tycker Hans Svensson.

– 2,5 procent är ju inte svagt direkt, det kan man ju inte säga. Men det är klart att man brukar ha siffror runt tre procent när man talar om stark tillväxt.

Något som oroar flera bedömare är att produktiviteten, produktionen per timme, har varit negativ under dom senaste tre kvartalen. Vilket kan bero att företagen ligger nära sin maximala kapacitet.

– Har man haft en bra tillväxt inom industrin och tjänstesidan förut, och man nu inte kan utnyttja det fullt ut, och anställer folk för att ändå utöka så gott det går, så kan det ju tänkas att den delen blir mindre produktiv, säger Hans Svensson.

”Inte svag tillväxt”
Men inte heller Sven Arne Svensson tycker att man kan kalla tillväxten svag, och så här säger han om framtiden.

– Jag skulle nog tro att vi kommer att permanenta oss på en tillväxt på någonstans mellan 2,5 och 3 procent under kommande år. Det är, historiskt sett, ganska högt, men däremot lägre än de senaste åren.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".