Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Massundersökningar mot dödligt bråck

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 15.55

Mellan 300-500 liv skulle kunna räddas varje år om alla landsting införde massundersökningar av stora kroppspulsådern på äldre män. Det visar resultat från tre landsting som startat undersökningarna på försök. Syftet är att hitta bråck och operera dem innan de spricker, vilket är livshotande.

Hos ett par procent av alla män över 65 och en del kvinnor uppstår en försvagning i kärlväggen på stora kroppspulsådern. Där kan det bildas som en ballong där blodet samlas. Blir den mer än sex centimeter kan den lätt brista vilket oftast leder till döden.

Upptäcks bråcket i tid kan man operera och sätta in en konstgjord blodåder eller förstärka väggen med ett metallnät.

I Uppsala, som var först med att erbjuda alla 65-åriga män en ultraljudsundersökning, har en stor majoritet undersökts med framgång.

– Mottagandet har varit väldigt positivt. De som har väldigt stora aneurysm och måste opereras har varit oerhört tacksamma att det här upptäcktes. Trots att det är ett väldigt omvälvande besked, säger Anders Wanhainen, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Operationen på så här unga individer går väldigt bra. De har alla bara varit några dagar på sjukhus och klarat sig fint.

Även kvinnor drabbas och då är sjukdomen farligare. Varför massundersöks inte de?

– Traditionellt så är sjukdomen mycket ovanligare hos kvinnor och det har varit skälet till att man inte tycker att det är lönt. De här uppgifterna om att det är mycket farligare för kvinnor har kommit de senaste åren.

– Lägger man ihop det där som ekvation så kan det, teoretiskt sett, vara så att det uppvägs av att de är så farliga så att det skulle kanske vara lönt att screena (undersöka) kvinnor, säger Anders Wanhainen.

Metoden sprider sig
I Uppsala har man nu inlett en undersökning av kvinnor på försök. Metoden sprider sig också över landet. Västra Götaland, Dalarna och Sörmland har beslutat att införa massundersökning och på andra håll planeras samma sak.

– Jag tror att det är klokt att man startar det här med eftertanke. Vi har sett det här i engelska, danska och australiensiska studier att det här lönar sig. Vi måste testa det här och se om vi fungerar på samma sätt i Sverige, säger överläkare Anders Wanhainen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".