Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Det lönar sig att jaga - men kostar också

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 16.02
Många jagar för rekreationens skull, värdet av köttet kommer i andra hand, visar rapporten.

Värdet av jakten i Sverige har ökat. Det visar en forskningsrapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och Jägarförbundet. Men samtidigt har kostnaderna för jakten ökat ännu mer.

Älgjägaren Lars-Gunnar Renström i Täfteå utanför Umeå är väl medveten om de höga kostnaderna.

– Jakt är en dyr fritidssysselsättning. En ungdom som ska börja jaga måste skaffa sig kläder och vapen. Ska han dessutom hålla på med hundar måste han köpa in kanske fyra, fem hundar innan han får någon som är bra. Han måste ha en pejlutrustning för 6 000 - 7 000 kronor.     

Kostar mer idag
Värdet av jakten har ökat, men samtidigt så kostar det idag mer att jaga. Det visar rapporten som baseras på svar från 1 600 jaktkortslösare. En liknande undersökning gjordes för 20 år sedan och det är den man jämför med.

– Hela värdet av jakten har ökat mindre än kostnaderna under den här 20-årsperioden, säger Leif Mattsson, professor vid SLU i Alnarp, som är en av rapportförfattarna.

– Vi vet inte exakt varför kostnaderna har ökat, men en näraliggande hypotes är att ökade arrendepriser på jaktmark är en viktig faktor.

Lägger mer tid på jakt
Men jägarna lägger också ner mer tid på jakt idag än för 20 år sedan. Då jagade genomsnittsjägaren 20 dagar per år. Idag ägnar jägaren 26 dagar per år åt jakt.

I redan pengar anses jakten vara värd 11 000 kronor per år för genomsnittsjägaren.

Det jägaren får tillbaka är enligt rapporten rekreation och nyttigt viltkött.

Viktigt med rekreation
Rekreationsvärdet värderas nästan dubbelt så högt som köttvärdet. Det bekräftar jägaren Lars-Gunnar Renström i Täfteå utanför Umeå.

– Först och främst gillar jag ju att vara ute i skog och mark. Sedan är det för min del mycket samarbetet med hundarna. Att skjuta villebråden är inte det primära alla gånger.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se
Urban Hedqvist, SR Sörmland
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".