Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Näringsministern vill ha mera vindkraft

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 12.10
Energimyndigheten och näringsministern vill ha mer vindkraft.

Bygg ut Sveriges vindkraft kraftigt fram till år 2020, från dagens 800 till uppemot 6 000 vindkraftverk. Det förslaget kom från Energimyndigheten på fredagen. Förslaget gillas av näringsminister Maud Olofsson som säger att hon vill öka satsningen ytterligare på vindkraft.

– Jag tror att vi måste höja ambitionsnivån. Jag kan bara konstatera att om vi ska ha 20 procent förnyelsebart fram till 2020 och vi ska göra det på EU-nivå så måste Sverige ta ett stort ansvar. Det visar också de diskussioner som vi har med EU-kommissionen. Då behöver vi allt förnyelsebara vi har och vindkraften är en sådan resurs.

Maud Olofsson och regeringen vill alltså bygga ut vindkraften i linje med vad energimyndigheten föreslår, det vill säga med 20 gånger mer vindkraft år 2020 än idag.

Ändra lagen
Maud Olofsson säger också att hon vill ändra lagen som gör att vindkraftverk betraktas som miljöfarliga. Därmed skulle det kunna gå snabbare att få tillstånd att bygga.

Havsbaserad vindkraft är svårt att få lönsam, men näringsministern tror att elcertifikaten, som tvingar elproducenterna att ha viss del förnyelsebar energi kan lösa det problemet. Dessutom ska hon i nästa vecka i Berlin diskutera frågan vad EU kan för att stimulera havsbaserade vindkraftverk.

Ett problem vid byggen av vindkraftverk är att grannarna ofta tycker att de är störande. Nu föreslår Maud Olofsson att grannar ska kunna kompenseras ekonomiskt av vindkraftbolagen.

Design viktig
Satsning på nya vägar eller bredbandsutbyggnad i området är exempel som Maud Olofsson nämner för att få mer positiv inställning till byggandet av vindkraftverk. Hon tror också att det vore bra om det gick att ändra utseendet på vindkraftverken.

– Det jag tror vi behöver fundera över är det estetiska. Nämligen kan vi på ett bättre sätt utforma de här vindkraftverken så att de ser trevligare ut. Vi har sett andra exempel nu när vi bygger kraftledningar där design spelar en mycket större roll. Jag tror att där har vi en hemläxa att göra, säger Maud Olofsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".