Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryssland hoppar av vapenavtal i protest

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 12.21

President Vladimir Putin undertecknade på fredagen en lag som innebär att Ryssland inte längre tänker följa det så kallade CFE-avtalet, ett avtal som begränsar hur mycket tunga vapen det får finnas i Europa. Åtgärden är bland annat en protest mot USA:s planer på ett missilförsvar i Europa.

Beslutet att lägga CFE-avtalet på is har tidigare godkänts av parlamentet, nu har Putin undertecknat det och från mitten av december så anser sig Ryssland inte längre vara bundet av det.

CFE-avtalet var ett av de viktigaste nedrustningsavtalen från kalla kriget, det satte upp tak för till exempel hur många stridsvagnar, kanoner och flygplan som de olika länderna får ha.

”Missgynnar Ryssland”
Efter att Sovjetunionen och Warzavapakten upplöstes och länderna i Centraleuropa gick med i Nato arbetades avtalet om men Ryssland hävdar att det fortfarande missgynnar dem.

Den senaste versionen har ännu inte ratifierats av västländerna beroende på att Ryssland har kvar trupper i de tidigare sovjetrepublikerna Georgien och Moldavien, därifrån skulle de ha dragits bort.

Den ryska militären har klagat på att CFE-avtalet gör det svårt att flytta om trupper inom Ryssland. Men att det nu läggs på is kommer knappast att leda till någon omedelbar rysk upprustning, beslutet att suspendera avtalet är mest av allt politiskt betingat.

Politiskt pris för USA
Ryssland har reagerat kraftigt mot USA:s planer att bygga upp ett missilförsvar i Tjeckien och Polen och frysandet av CFE-avtalet kan ses som det politiska pris som USA får betala.

Tidigare hade USA och Ryssland ett avtal som innebar att det var förbjudet att bygga upp ett strategiskt missilförsvar men USA sa ensidigt upp det avtalet strax efter att George Bush blev amerikansk president. Nu svarar Ryssland så att säga på det konventionella området.

Ryssland har också talat om att man eventuellt vill säga upp avtalet som förbjuder medeldistansrobotar i Europa.

Diskuterar förlängning av andra avtal
Men allt nedrustningsarbete är inte lagt på hyllan, USA och Ryssland diskuterar nu till exempel en förlängning av det så kallade START-avtalet som begränsar antalet strategiska kärnvapenspetsar.

President Putin undertecknade lagen bara två dagar före det ryska parlamentsvalet och det kanske inte är en tillfällighet.

Under hela valkampanjen har Putins varnat för att väst på olika sätt försöker komma åt Ryssland, den typen av vädjanden till den nationella självkänslan har visat sig vara mycket populär bland väljarna.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".