Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Timbro kritiserar Sida i biståndsrapport

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 12.30

Under hösten har svenskt bistånd debatterats på många håll, framför allt efter Riksrevisionens granskning av Sidafinansierade biståndsprojekt i Afrika och debatten fortsätter. I dag, fredag, får den svenska biståndspolitiken och statens biståndsorgan Sida hård kritik från näringslivets tankesmedja Timbro.

– De har fel uppfattning om antalet fattiga i världen, de refererar snett till forskningen, de har en genomideologiserad världsbild som inte stämmer överens med fakta och forskningsresultat, säger Fredrik Segerfeldt som har skrivit rapporten.

Ineffektivt
Det är ord och inga visor när Fredrik Segerfeldt som är ansvarig för Timbros biståndsprogram ger sin beskrivning av statens biståndsorgan Sida.

I rapporten Fattigdom enligt Sida, som Timbro presenterar på fredagen kritiserar Fredrik Segerfeldt framför allt Sidas syn på fattigdom och utveckling. Han beskriver det svenska utvecklingsbiståndet som ineffektivt och hävdar att biståndet till och med kan motverka sitt eget syfte.

Just nu pågår en stor förändring av den svenska biståndspolitiken. Bland annat ska Sverige i fortsättningen ge bistånd till färre länder. Efter en uppmärksammad rapport från Riksrevisionen tidigare i höstas där Sidafinaniserade biståndprojekt i Afrika granskades har biståndet diskuterats än mer.

”Räcker inte”
Sida och frivilligorganisationer arbetar med att förbättra sin resultatrapportering och sin interna kontroll. Men Fredrik Segerfeldt på Timbro tycker inte att det räcker.

– Nej, de petar bara på hörnet i stället för att flytta hela skåpet, det behövs rejäla förändringar för att man ska få någon effekt.

När Timbro presenterade sin rapport i dag, fredag, fanns den danske professorn i ekonomi Martin Paldam med. Han har gått igenom forskningen om utvecklingsekonomi och enligt honom leder bistånd varken till förbättrad demokrati, minskad korruption eller ökad tillväxt.

”Bygga vägar är bättre”
Han tycker att biståndet borde göras om och koncentreras till enkla och konkreta saker, som att bygga vägar. Utvecklingsbistånd är för komplicerat, menar han.

– Först och främst borde man erkänna att det är mycket svårt, och man borde göra så enkla saker som möjligt, till exempel bygga vägar - det kan vi göra, säger Martin Paldam, professor i ekonomi.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".