Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Också journalister kan vara mutade

Publicerat torsdag 23 januari 2003 kl 17.04
Insyn och offentlighetsprincip är de kanske viktigaste inslagen i kampen mot korruption som plågar världen, men också journalister, som ska avslöja korruptionen, kan vara mutade. Det konstaterades på torsdagen på det världsekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz, där människornas bristande förtroende för sina ledare är ett huvudtema.
De nordiska länderna är de minst korrumperade länderna i världen. Värst i den här ligan är länder som Bangladesh och Nigeria, men det finns oroande tendenser också i EU:s nya medlemsländer, som Polen och de tre baltiska staterna, i Sveriges närhet. Det visar de mutundersökningar som den fristående opolitiska organisationen Transperency International, TI, gör i alla världsdelar. Norden har allmän öppenhet Anledningen till att Norden kan visa upp så bra siffror är den allmänna öppenhet och insyn som finns där, säger TI:s ordförande Peter Eigen: – Om du ljuger en gång så förlorar du din trovärdighet, även när du talar sanning. Idag har folk helt enkelt förlorat sitt förtroende. De vill ha tillgång till grundinformation, säger Eigen. – Folk litar inte längre på företagen och sina politiska ledare, de vill ha insyn. Regeringar i länder som tar emot bistånd måste öppet deklarera hur pengarna används, att de går till de behövande och inte landar i korrupta politikers och tjänstemäns fickor. Kampanj lanseras Men på seminariet här krävdes inte bara större öppenhet från regeringar och stater. Nu lanseras också en kampanj i det internationella näringslivet som heter ”Berätta vad du betalar”. Kampanjen ska få företagen att avslöja vad de betalar utländska regeringar i skatter och avgifter när deras företag listas på den lokala börsen. TI rapporterar nu också om medborgarnas bristande förtroende för journalister, som ju förväntas avslöja mutor och korruption. I Latinamerika tror 41 procent av alla tillfrågade att journalister är mutbara, och i Östeuropa tror 63 procent av medborgarna att man kan muta en journalist att skriva som man vill.
Jan Mosander, Världsekonomiska toppmötet, Davos, Schweiz

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".