Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kroppens eget sömnhormon säljs snart

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 15.21

Sömnhormonet melatonin kommer att börja säljas i Sverige inom kort. Det framkom vid Läkarstämman som avslutades i Älvsjö på fredagen. Det ska användas hos äldre som har sömnproblem, men har den senaste tiden skrivits ut på licens också till många andra som har svårt att sova.

Att melatonin snart börjar säljas i Sverige välkomnas av sömnforskarna, som kopplar alltfler problem till sömnstörningar.

Melatonin är kanske mest känt som jetlagmedel, alltså något som långväga flygresenärer tagit för att mildra sömnproblem när man flyger över många tidszoner. Men det är också ett kroppseget hormon som ökar när det närmar sig läggdags.

Få biverkningar
Enligt sömnforskarna har det inga allvarliga biverkningar. Det är ett skäl till att det skrivits ut på licens mer än 7 000 gånger det senaste året, enligt Läkemedelsverket. Också till unga har medlet skrivit ut, säger professor Jerker Hetta vid Karolinska Institutet.

– Melatonin har använts också för ungdomar med dygnsrytmstörning och där finns det undersökt. Även om det inte är utprövat för det här medlet kan doktorer naturligtvis tänka sig att pröva det.

Effekten av att sova för lite har studerats i många undersökningar de senaste åren. Sömnproblem kan kopplas till ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, diabetes och depression. Det finns också ett tydligt samband med övervikt, enligt Jerker Hetta.

Risk för övervikt
En timmes sömnbrist varje natt ökar risken för övervikt med 30 procent, säger han. Det har att göra med att man äter mer och rör sig mindre om man inte kan sova. 24-timmarsdygnet, det vill säga att tv, nöjesliv och affärer är igång nästan hela dygnet har en stor skuld till sömnproblemen menar han och kunde vi ändra livsstil skulle mycket vara vunnet.

– Om vi kan leva med tillräcklig sömn, normal, regelbunden fysiskt aktivitet, regelbundna måltider så skulle vi kunna motverka betydande mängd av diabetes, överviktsrelaterade sjukdomar, och hjärt-kärlsjukdom. Jag skulle tro att skulle kunna halvera den typen av sjukdomar om man fick igenom hälsosam livsstil med avseende på de här grundläggande biologiska behoven, säger Jerker Hetta.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Fakta:
Medlets handelsnamn är Circadin, och det ska säljas på recept. Den aktiva substansen är melatonin som är ett kroppseget sömnhormon, som också används till exempel vid jetlag problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".