Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

A-kassorna måste själva kräva in avgifter

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 16.45

A-kassorna får inte längre använda sig av inkassobolag för att få tillbaka felaktiga utbetalningar eller få in obetalda medlemsavgifter. Det är inspektion för arbetslöshetsförsäkringen IAF som har kommit fram till att det strider mot lagen.

Många a-kassor har under åren vänt sig till inkassobolag för att få hjälp med att få tillbaka pengar från folk som inte varit berättigade till ersättning från a-kassan eller fått för ut för mycket.

I år har ett nytt problem dykt upp för a-kassorna. När den förhöjda avgiften till a-kassorna infördes vid årsskiftet och avgiften höjdes kraftigt så var det många som lämnade a-kassan, hittills närmare 370 000 personer.

Slutade betala
Många gjorde det genom att helt enkelt sluta att betala medlemsavgiften och då har man straffat ut sig efter tre månader.

Tidigare har inte a-kassorna krävt in avgifter för de här tre utträdesmånaderna men staten kräver nu att a-kassorna ska betala in den förhöjda avgiften också för de här månaderna.

Det handlar om rätt mycket pengar. I september var det 70 000 personer som ännu inte betalat avgiften för januari.

Visserligen har a-kassorna fått anstånd att betala in till staten fram till årsskiftet men skulle det inte bli något ytterligare anstånd så hade till exempel IF Metalls a-kassa tänkt att använda sig av just inkassobolag.

Måste kräva in pengar själva
Dagens beslut från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen innebär att a-kassorna nu måste bli sina egna inkassobolag och skicka ut kravbrev till medlemmar och hota med kronofogden.

Det här kommer att bli besvärligt för a-kassorna och innebära mer arbete, säger kanslichefen på a-kassornas samorganisation Peter Schönefeld.

– Det innebär med de många medlemsavgifterna som förfallit till betalning som i så fall skulle kunna bli föremål för indrivning att det blir en väldigt stor och ny uppgift för a-kassorna att hantera och som kräver nya rutiner och dataprogram.

Kommer de att klara det med nuvarande personal?

– Det är jag inte säker på. Det kan nog i vissa fall behövas att man bygger ut sina resurser på olika håll, säger Peter Schönefeld, kanslichef på A-kassornas samorganisation.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".