Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ekonomer spår lägre ränta

Publicerat fredag 30 november 2007 kl 18.02

Torsdagens siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, om att den svenska ekonomin växer långsammare än förväntat var överraskande läsning för regeringen.

– Vi hade räknat med en något högre tillväxt. Samtidigt vill jag understryka att vi måste vara försiktiga med långtgående slutsatser. Vi har i dag fått ny lönestatistik som tyder på att vi har stigande löner på kommunalarbetare på nivåer som gör att de har goda konsumtionsmöjligheter de kommande åren. Vi har soliditet i företagens finansiering och vi har starka offentliga finanser, så svensk ekonomi står på väldigt god grund, säger finansminister Anders Borg.

Fast den svenska konjunkturen tycks alltså mattas av snabbare än förväntat. Men det kan också betyda att boräntorna slutar att stiga. Banken Nordea räknar med att det kommer att dröja innan Riksbanken höjer räntan igen.

”Inflationen går upp”
– Vår bedömning är att Riksbanken stannar på en relativt låg nivå. Vi har fortfarande inflationstendenser i svensk ekonomi och inflationen kommer att gå upp nästa år. Vi har stigande kostnadsökningar och stigande priser på livsmedel och energi som gör att Riksbanken sannolikt ligger kvar ganska länge på de här fyra procenten. Över överskådlig tid har vi fyra procent i prognosen, säger analytikern Annika Winsth.

Banken SEB går ett steg längre. Där tror man att räntetoppen nu är nådd och att konjunkturläget gör att Riksbanken kommer att sänka räntan under nästa år.

– Vi bedömer att man ligger väldigt nära toppen och att man kanske inte orkar lyfta räntan en gång till. Vårt huvudbudskap till våra kunder är att vi får vara beredda på att Riksbanken sänker räntan under nästa år, säger Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.

Låg ränta bra för de som lånar
Låg ränta är bra för alla som ska låna pengar. Men vid en sänkning av räntan riskerar också kronan att tappa i värde mot andra valutor.

– För kronan är det ränteskillnaden mot omvärlden som styr i stor utsträckning och har vi lägre ränta eller ligger på samma nivå som andra så är det negativt för kronan. Vår bedömning är att kronan blir lite svagare av den här utvecklingen som vi har sett, säger Annika Winsth, analytiker på Nordea.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".