Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Man tycker inte att det är så allvarligt med infektioner nu"

Publicerat lördag 1 december 2007 kl 12.43
Viktigt att vårdpersonal tvättar händerna.

– Man glömmer det allra enklaste att underarmar och händer ska vara fria från både kläder, klocka och smycken och att man ska desinficera händerna före allt arbete och efter allt arbete, säger Inger Risenfeldt Örn som är sakkunnig läkare på Socialstyrelsen.

Så hur ser det ut i dag istället?

– Många går klädda i långärmad arbetsdräkt, till och med privata kläder och med armbandsur och till och med ringar på händerna.

Är det någon skillnad på hur läkare och sjuksköterskor sköter detta?

– Det går inte att säga generellt, men många gånger har läkarna sin läkarrock som de inte gärna vill skiljas ifrån. Det har debatterats och det ställer till problem.

Det verkar så enkelt och självklart att hålla en god hygien, men hur har det blivit på det här sättet?

– Jag tror att man glömmer bort det helt enkelt och tycker inte att det är så allvarligt med infektioner nu för tiden som på den tiden när ett sår kunde leda till blodförgiftning och död. Nu sätter man bara in antibiotika, tycker man.

I en ny rapport visas att det här problemet är ännu mer utbrett, kan du berätta?

– Det gjordes vid regionala tillsynsmyndigheten i Jönköping där det gjordes besök vid mödra- och barnavårdscentraler. Man såg samma sak där att man bar långärmat, inte sällan privata kläder, klockor, ringar och andra smycken.

Vad skulle det kunna få för konsekvenser där?

– Det kan naturligtvis leda till smittspridning och infektioner där också. Ofta tycker den som jobbar på en barnavårdscentral att de jobbar bara med små friska, söta bebisar, men det är inte så. Vi vet aldrig var smittan finns.

Vad tycker du att man skulle göra åt detta?

– En ordentlig ändring i synsättet, en respekt för att man ska vara professionellt klädd i vården. Att man ska vara noga med att förebygga att man kan orsaka sina patienter någon annan sjukdom än den de söker för.

När man kommer som patient till ett sjukhus eller till en vårdcentral, vad kan man göra för att skydda sig från smutsiga händer hos vårdpersonalen?

– Om man ser att en personal är smutsig eller inte korrekt klädd tycker jag att man ska kunna påpeka det. Det finns ställen där man satt upp information till patienterna där man ber dem påminna personalen om de skulle göra något misstag eller glömma.

Hur många patienter tror du gör det?

– Inte så många. Jag tror att många inte vågar, därför att som patient är man i en beroende ställning till den vårdpersonal man söker hjälp hos.

Hur lätt är det för en patient att fråga sin läkare om hon har tvättat händerna?

– Jag tror att det är väldigt svårt. Jag har hört många som säger att det känns för besvärligt att göra det, säger Inger Risenfeldt Örn som är sakkunnig läkare på Socialstyrelsen.

Anna Hernek
anna.hernek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".