Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tolgfors: Militärtjänstgöring blir frivillig

Publicerat lördag 1 december 2007 kl 16.45
Tolgfors.

Militärtjänstgöring ska bli frivillig i fredstid. Ingen ska hamna i fängelse för att han inte vill göra militärtjänst men i krigstid ska den allmänna värnplikten åter gälla. En sådan lagändring kommer före nästa val, det säger försvarsminister Sten Tolgfors till Ekot.

– I goda tider kan man rekrytera på frivillig grund, den egna viljan blir ett avgörande skäl för vilka som tas ut. Vi hoppas att vi aldrig hamnar i den situationen för Sverige att det skulle behövas en användning av pliktlagstiftningen. Den kommer att ligga där som en försäkring i grunden, men inte tillämpas i de tider vi nu lever i, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

Varje år sitter ett antal unga män i fängelse för totalvägran. Regeringen vill därför göra om pliktlagen men frågan har försenats eftersom regeringen under dramatiska former bytte försvarsminister tidigare i höst.

Ny lag före nästa val
Enligt Sten Tolgfors ska en ny lag ändå kunna träda i kraft några veckor före nästa val, den 1 september 2010. På ett par punkter i de utredningsdirektiv regeringen beslutar om nu på torsdag, går Tolgfors en annan väg än företrädaren Mikael Odenberg.

Dels ska alla partier vara med i utredningen, dels är det inte längre säkert att en ny lag ska gälla lika för kvinnor och män. Odenberg angav tydligt att han ville ha en könsneutral pliktlagstiftning men Tolgfors tycker att det finns argument både för och emot.

– Det som talar för är principen om att ha en könsneutral lagstiftning. Det som talar emot är att vidga en plikt, en lagstiftning som inskränker individens frihet i en tid när vi klarar rekryteringen på frivillig grund.

Tar dramatiken med ro
Den dramatik som varit kring skiftet på försvarsministerposten säger sig Sten Tolgfors ta med ro och att företrädaren Mikael Odenberg tidigare sa i Ekots lördagsinterjvu att Tolgfors kallas ”Tomhylsan” vill han inte närmare kommentera.

– Mikael får förhålla sig sin avgång på det sätt han tycker är bäst. Det jag däremot gläds över är att omedelbart efter programmet, så ringde överbefälhavaren upp mig där han tog avstånd från hela uttalandet och att det gjordes, sa Sten Tolgfors, försvarsminister, intervjuad av Tomas Ramberg i Ekots Lördagsintervju.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".