Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hudcancer fortsätter att öka i Sverige

Publicerat söndag 2 december 2007 kl 03.00
Skolgårdar behöver vara skuggiga som vid Bergshamraskolan.

Miljömålet att minska antalet fall av hudcancer till år 2020 kommer inte att gå att nå, enligt Statens strålskyddsinstitut, SSI. Nu vill institutet att skolgårdar och lekplatser ska planeras med UV-strålningen i åtanke och byggas med mycket skugga.

– Det ser inte så bra ut nu, utan hudcancerfallen i Sverige ökar och ökar hela tiden, säger Helénè Asp på SSI.

”Målet kan inte nås”
Statens miljömål är att det inte ska vara fler fall av hudcancer år 2020 jämfört med 2000. Men trots att 99 av 100 svenskar känner till att solens strålar kan orsaka cancer kommer målet inte att nås, enligt SSI.

I genomsnitt ökar istället hudcancer med 4,5 procent per år och det krävs mer än kunskap för att ändra beteende, säger Heléne Asp.

– Eftersom vi ser så tydligt att svenskarna vet det här med riskerna så tror vi också att det behövs andra instrument för att skydda oss, till exempel hur man bygger i samhället, miljöer där barn vistas.

Skuggiga barnmiljöer
Det handlar om att få till skuggiga miljöer på till exempel lekplatser, förskole- och skolgårdar. För bränner man sig som barn ökar risken för hudcancer senare i livet.

På Utsiktens uteförskola på Lidingö har man förutom att behålla träd och buskar som skuggar också skapat platser där barnen kan undvika solen.

– Barnen är ute hela dagen och vi ser ju att de utsätts av solen i princip åtta timmar om dagen och de behöver skydda sig, säger Harriet Guter som är rektor.

Här ser vi en uteplats med tak, hur skyddar den mot solen?

– Dels är det träd ovanför med löv som skyddar, men det är också ett plasttak. Vi har byggt en borg där de kan leka både ute, inne och ovanpå så att de rör sig naturligt mellan sol och skugga.

Om barn lär sig att bete sig rätt i solen tror SSI att förekomsten av hudcancer på sikt kan minska.

– Om vi arbetar med barnen och kan lära dem bra vanor från början och tänka rätt och vara försiktiga då kommer de att ha med sig det hela livet och göra rätt från början. Det är mycket lättare att få en bra vana från början än att bryta en dålig vana som vuxen, säger Helénè Asp, utredare på Statens strålskyddsinstitut.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".