Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

M omprövar sin sjukvårdspolitik

Publicerat söndag 2 december 2007 kl 11.31
Filippa Reinfeldt.

Uppdaterad 14:30
Moderaterna ska ompröva partiets sjukvårdspolitik. Den har hittills fokuserat för mycket på ägande och för lite på kvalitet, enligt Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt som ska leda en nytillsatt arbetsgrupp i frågan.

– Jag tror att många gånger har moderaternas diskussion just utgått ifrån mångfalden och att det ska finnas fler privata alternativ. Det är inte en ointressant fråga i sig, men huvudfokus måste utgå ifrån vad patienterna har för behov och hur patienterna upplever kvaliteten av servicen inom vården, säger Filippa Reinfeldt.

Självrannsakan
Tanken är att sjukvårdspolitiken ska inriktas på kvalitet och tillgänglighet, snarare än på prat om ägande och visst finns skäl för självrannsakande, menar Filippa Reinfeldt.

– Vi vill ompröva vår politik därför att vi tror att vi inte kanske har landat rätt i alla delar bakåt och vi har anledning att vara självkritiska och därför gör vi den här genomlysningen.

Arbetsgruppen ska till exempel föreslå olika åtgärder för hur män och kvinnor ska få lika vård och för hur sjukvården ska kunna locka personal i framtiden när många av de som är anställda i dag går i pension.

”Ingen större betydelse”
Det här är den senaste av flera arbetsgrupper som moderaterna tillsatt den senaste tiden. Men enligt socialminister Göran Hägglund kommer ändringen av moderaternas vårdpolitik inte att få någon större praktisk betydelse för alliansregeringens arbete i vårdfrågor.

– När det gäller regeringens politik så får det ingen stor betydelse i det korta perspektivet, för vi jobbar efter de här tankegångarna redan i dag. Men det är bra att moderaterna stryker under att debatten bör handla om vårdens innehåll och mindre omkring formerna för den. Det viktiga för den enskilda patienten är att få vård i tid och vård med hög kvalitet, säger socialminister Göran Hägglund.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".