Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Delade meningar om bioenergins framtid

Publicerat måndag 3 december 2007 kl 07.32

Det finns många osäkra faktorer att ta hänsyn till när man försöker avgöra hur mycket bioenergi som i framtiden kan ersätta fossila bränslen. Frågan diskuteras av forskare och politiker, men oenigheten är stor.

I dag används bara knappt en procent av världens åkermark för produktion av bioenergi. I Sverige är siffran något högre. Här odlas spannmål och oljeväxter för energiproduktion på åkermarken.

Åkerarealen behövs
Sannolikt kommer inte särskilt mycket mer åkerarealen att användas för energiproduktion. Den ökande efterfrågan på livsmedel i världen visar att åkerarealen behövs för livsmedelsproduktion.

Enligt studier som presenteras i LRF:s nyhetsbrev Internationella perspektiv blir det sannolikt betesmark som odlas upp för att öka produktionen av bioenergi i framtiden.

Det finns farhågor för att bönder och landsbygdsbefolkning med svag besittningsrätt annars ska trängas undan när fossila bränslen i ökande grad ska ersättas av biobränslen.

Förbättrad produktivitet
Forskarna anser också det går att använda mer åkermark till energiodlingar om man förbättrar produktiviteten i livsmedelsproduktionen.

Studier visar att skördarna i Moçambique skulle kunna ökas sex gånger om man införde moderna odlingsmetoder. I dag står bioenergin för cirka nio procent av världens energiförsörjning och forskarna tror att den mängden skulle kunna flerfaldigas utan att riskera att skada livsmedelsförsörjningen.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".