Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Granskningsnämnden friade Fichtelius

Publicerat fredag 24 januari 2003 kl 14.09
Erik Fichtelius var inte partisk i höstas när han ledde partiutfrågningarna inför valet samtidigt som han i hemlighet genomförde intervjuer med statsminister Göran Persson. Det meddelade Granskningsnämnden för radio och tv på fredagen.
I dag, fredag, kom granskningsnämndens beslut, och där konstateras att SVT:s förre politiske kommentator Erik Fichtelius inte agerade partiskt i partiutfrågningarna inför valet i höstas. Erik Fichtelius var föremål för ytterligare två anmälningar till Granskningsnämnden: Han anklagas för att i nyhetsprogrammet Aktuellt ha gjort partiska uttalanden till nackdel för miljöpartiet i en kommentar kring regeringsbildningen i höstas. Men han frias även där av granskningsnämnden, som slår fast att Fichtelius, i rollen som kommentator har rätt att ta till vissa värderande omdömen. En anmälare krävde att Fichtelius samtliga inslag i SVT sedan 1994 skulle granskas, eftersom det var då samarbetet med Persson inleddes. Men den anmälan avskrev Granskningsnämnden. Sveriges Televisions programchef Leif Jacobsson säger att friandet var väntat. – Det visar att den argumentation som Sveriges Television har fört i frågan har varit korrekt, och vi får stöd för den argumentationen i och med friandet. Förändrar det här beslutet er syn på Erik Fichtelius lämplighet som politisk kommentator? – De här anmälningarna hör egentligen inte ihop med de uppgifter Erik Fichtelius kommer att ha en tid framöver, så det här friande beslutet förändrar ingenting på den punkten.
Magnus Thorén
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".