Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medling kan minska ungas brottslighet

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 05.00

Medling mellan unga brottslingar och deras brottsoffer kan minska brottsligheten avsevärt. Det visar den första svenska vetenskapliga studien om medlingens effekter.

Risken för återfall i brott är bara hälften så stor för de ungdomar som medlat jämfört med dem som inte fått den möjligheten.

För 17-årige Simon, som egentligen heter något annat, har medlingen haft en avgörande betydelse.

– Det har betytt mycket. Det känns som jag har lärt mig en läxa, att jag inte ska göra något mer för jag fick skämmas när jag kom dit.

Kommer du att begå brott igen?

– Jag tror inte det, för nu förstår jag att det blir konsekvenser av det man gör.

Det var i somras, Simon och några kompisar var ute, drack lite. Någon fick ett infall och så började de kasta sten mot en busskur så rutorna sprack.

Någon ringde polisen och han åkte fast. Nu väntar han på åtal, men har under tiden fått medla med en representant från SL, Stockholms lokaltrafik. Det var pinsamt först, han skämdes verkligen över vad han gjort, men det var ändå en stor lättnad.

– Det var så jag kände, att visa att jag är en annan person och inte bara en person som tog sönder en busshållplats, säger han.

Alla kommuner
Från 1 januari blir alla Sveriges kommuner skyldiga att erbjuda medling när den som begår ett brott är under 21 år. Syftet är att förövaren ska förstå vilken skada han eller hon gjort, och att brottsoffret också ska få hjälp att förstå och gå vidare.

Nu visar den första svenska vetenskapliga studien att återfallen i brott också minskar. För dem som medlat är risken för återfall bara hälften så stor som för dem som inte medlat.

Staffan Sehlin, sociolog vid Umeå universitet som gjort studien, tror att det beror just på att de får en större insikt om vad de gjort.

– Man känner skam och ånger inför den här brottshändelsen.

Man skäms mer när man får träffa den person som blivit utsatt?

– Ja, det orsakar skam. Det gör att de här ungdomarna upphör med att begå brott, säger han.

Tidigare internationella studier har visat att medling framför allt har effekt när det gäller våldsbrott, men den här svenska studien visar att återfallen minskar också när det gäller brott som stöld, snatterier och skadegörelse.

Och det är viktigt att medla även när brotten inte är så allvarliga, säger Staffan Sehlin.

– Väldigt många brott som ungdomar begår är den typen av brott. Studien har ju också visat att utvecklingen tenderar att gå från lindriga till grövre brott. Att tidigt avbryta en begynnande kriminell karriär är därför ett effektivt medel för att förebygga brott, säger Staffan Sehlin.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".