Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ohlsson demonstrerar mot Mugabebesök

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 06.05
Birgitta Ohlsson.

På fredag flyger statsminister Fredrik Reinfeldt till Lissabon för att delta i helgens toppmöte mellan EU och Afrika. Ett toppmöte som redan orsakat stor debatt eftersom Zimbabwes diktator Robert Mugabe är en av deltagarna.

Folkpartiets utrikespolitiska talesman Birgitta Ohlsson ska precis som Reinfeldt åka till Afrikamötet på fredag, men i ett helt annat ärende.

– Robert Mugabe som diktator ska inte få stå emotsagd och då är det viktigt att också europeiska politiker också ställer upp tillsammans med offer för diktaturen och protesterar mot hans närvaro, säger hon.

Nederlag
Och det sätt folkpartiets utrikespolitiska talesman Birgitta Ohlsson ska protestera på är att hon tillsammans med en rad brittiska parlamentariker på toppmötets första dag ska stå utanför möteslokalen och protestera.

Birgitta Ohlsson verkar bli den enda svenska riksdagsmannen på plats. Att Mugabe kommer till mötet är ett nederlag för henne och folkpartiet som in i det längsta drev linjen att statsminister Fredrik Reinfeldt skulle stanna hemma eftersom Mugabe skulle delta i mötet. Men till sist sa folkpartiet ja och Birgitta Ohlsson förlorade striden.

– Vi har haft diskussionen länge och politik är ju kompromissandets konst.

Men du tycker det är fel att Reinfeldt åker?

– Jag tycker man borde avstått och följt Storbritanniens linje, men jag förstår argumenten också.

Så när du demonstrerar i Lissabon tillsammans med brittiska parlamentariker, så demonstrerar du mot Reinfeldt?

– Nej vi demonstrerar mot Robert Mugabe och hans diktatur.

Vad tror du att ni som demonstrerar kan åstadkomma?

– Framförallt är det viktigt att toppmötet i Lissabon blir ju en ”röda-mattan-succé” för Mugabe på hemmaplan i och med att han kontrollerar media i mångt och mycket. Då är det viktigt att visa att det finns människor på plats som inte accepterar den bvilden.

Du har ju sagt att du tycker att Mugabe borde föras till den internationella domstolen i Haag?

– Robert Mugabe borde inte vandra på röda mattan bland demokratiska ledare. Han borde sändas inför lås och bom inför den internationella brottsmålsdomstolen i Haag.

Men det går väl inte att gripa honom i Lissabon och skicka honom till Haag?

– Man skulle kunna utfärda en europeisk arresteringsorder, men det kräver politisk vilja på högsta nivå, men framförallt det mest tragiska är att ju att EU har hävt sitt reseförbud.

Inget stopp
Om tillräckligt många EU-länder hade tyckt som Birgitta Ohlsson hade de länderna kunnat säga nej till att häva det förbud som gäller inresa till EU för Robert Mugabe och etthundrasjuttio andra zimbabwier.

Men enligt uppgift till Ekot finns det inget som tyder på att något land tänker stoppa den inreseansökan Robert Mugabe tillsammans med fyra andra medarbetare lämnat in till EU.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".