Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskland lägger fram ny klimatplan

Publicerat onsdag 5 december 2007 kl 05.00

På onsdagen lägger den tyska regeringen fram sin plan på hur koldioxidutsläppen ska minska. EU har krävt 20 procents minskning till 2020. Men den tyska regeringen utlovar hela 40 procent minskade koldioxidutsläpp.

Ny bilskatt och hårdare krav på fastighetsägare väntas ingå i planen. Nu är det bråttom för tyskarna, säjer statssekreteraren Michael Müller.

25 lagförslag
– Alltför länge har vi litat på billiga energislag som nu är på väg att försvinna, säjer Michael Müller, en av den tyske miljöministerns närmsta medarbetare. Målet 40 procent la den tyska regeringen fast i augusti.

Nu kommer detaljerna mitt under klimatmötet på Bali, medvetet valt av förbundskansler Angela Merkel för att ge maximal uppmärksamhet. Och det som väntas är runt 25 lagförslag och lagändringar, färdiga att gå direkt till beslut i parlamentet.

Energisparande
Klimatpaketet kommer till stor del att handla om energisparande. Om att elkraftverk också ska producera värme till exempel, och om att bostäder ska isoleras bättre.

Dessutom om fortsatta subventioner till förnybara energikällor som sol- och vindkraft. Vindkraften är redan stor i Tyskland, nu väntar en ännu snabbare utbyggnad, inte minst till havs. För bilisterna kommer troligen en ny sorts bilskatt. I fortsättningen är det koldioxidutsläpp som ska beskattas och inte som hittills motorstyrka.

Fortsatt kolkraft
Kärnkraften lär inte finnas med i klimatplanen, fast utbyggd kärnkraft skulle kunna bidra till minskade utsläpp av koldioxid. Regeringspartierna står alltså fast vid överenskommelsen att beslutet om kärnkraftavveckling senast 2020 inte ska ifrågasättas under mandatperioden.

El från kolkraftverk kommer därför att som i dag vara tysk baskraft under överskådlig tid fast den släpper ut mycket koldioxid. Här hoppas regeringen på ny teknik som ska göra det möjligt att leda ner koldioxiden i marken. Men den tekniken är än så länge på experimentstadiet och kommer inte att bidra till några klimatförbättringar före 2020.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".