Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kritik av regeringens krisberedskap

Publicerat tisdag 4 december 2007 kl 23.15

De kräver en särskild myndighet som ska samordna insatserna från alla andra myndigheter om en kris som Tsunamikatastrofen 2004 skulle inträffa igen. Försvarsberedningen består av representanter för samtliga riksdagspartier.

Men trots att även de borgerliga ledamöterna kräver en krismyndighet, så fortsätter försvarminister Sten Tolgfors att säga nej.

– Det blir inte en krisledande myndighet i den meningen. Men det finns fortfarande utrymme för att stärka Sveriges krisberedskap och det är ett arbete som nu pågår för fullt, säger Sten Tolgfors.

Början av 2006
Försvarsberedningen föreslog redan i början av 2006 att en myndighet skulle få övergripande ansvar för att samordna myndigheterna arbete vid en kris som exempelvis flodvågskatastrofen.

Har inte en myndighet det övergripande ansvaret finns det risk för att ingen tar ansvar för viktiga uppgifter som hamnar mellan olika myndigheters ansvarsområde.

Socialdemokraten Håkan Juholt tycker inte att regeringen gjort tillräckligt hittills.

– Det måste till ytterligare åtgärder för att samordna myndigheternas insatser vid kriser. Det som har gjorts hittills från regeringens sida räcker inte och försvarsberedningen flyttar fram positionerna ytterligare och är väldigt tydliga på detta och dessutom är alla sju partier eniga om detta, säger Håkan Juholt.

Försvarsberedningens ordförande, moderaten Göran Lennmarker har samma linje.

– Man måste ha en ordning som gör att man är förberedd på att kunna samverka över funktionsgränser och där är det väl ett problem i ett samhälle som vårt. I ett välorganiserat samhälle tenderar det att bli starka gränser mellan organisationer.

Har inte regeringen förstått detta i tillräcklig omfattning?

– Jo, jag hoppas det. Och det här är ytterligare en markering av just den vikt vi har på detta, säger Göran Lennmarker.

Men för ett knappt år sedan sa regeringen nej till det och menade att regeringskansliet ska se till att det blir en samordning om det behövs. Dåvarande försvarsminister Mikael Odenberg är förvånad över att förslaget nu återkommer.

– Det där dömde regeringen ut för elva månader sedan och sa ”nej, vi ska inte ha en myndighet med ett övergripande krisledningsansvar, utan varje myndighet tar ansvar inom sitt område”, och ska någon myndighet pekas ut som ledande i en kris som berör flera samhällsområden då fattas det regeringsbeslut om detta, och det verkar inte som den nya försvarsberedningen vill finna sig i den avdömningen, säger Mikael Odenberg.

Motsättning
Det kan alltså ses som en motsättning att borgerliga politiker i försvarsberedningen vill ha en myndighet som kan styra andra myndigheter vid en kris och att den borgerliga regeringen är tveksam till det. Men Sten Tolgfors väljer att tolka försvarsberedningens förslag positivt.

– I allmänhet tycker jag det är bra att ha en funktion som försvarsberedningen som har ett fritt mandat att beskriva omvärlden, analysera de hot som kan finnas mot Sverige och lämna sina förslag, säger Sten Tolgfors.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".