Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SSI: Riv Barsebäck snabbare

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 05.00
Stängdes helt i maj 2005.

En rivning av det stängda kärnkraftverket Barsebäck skulle kunna påbörjas snabbare, anser Statens strålskyddsinstitut, SSI. Myndigheten tycker att kärnkraftsindustrins beslut att inleda rivningen år 2020 kan ifrågasättas.

– Jag bedömer att det skulle vara möjligt att börja inom några år. Det man kan göra i dag ska man göra i dag, säger Henrik Efraimsson, strålskyddsinspektör på SSI.

Hur mycket kan man göra i dag?

– Man skulle kunna riva delar av anläggningen.

Stängdes 1999 och 2005
Barsebäcks båda reaktorer stängdes av 1999 och 2005. Idag sker en servicedrift av anläggningarna i väntan på att de rivs och avfallet tas omhand och deponeras.

År 2020, om 13 år ska rivningen av Barsebäck inledas. Så ser planerna ut i dag och bakom dem står främst Svensk kärnbränslehantering, SKB, som på industrins uppdrag ska ta hand om de svenska kärnkraftverkens avfall.

I en omfattande rapport från i höstas slog SKB återigen fast att det inte är rimligt att börja rivningen tidigare än 2020.

Ifrågasätter slutsatserna
Men på Statens strålskyddsinstitut har man granskat rapporten och ifrågasätter slutsatserna. Kärnkraftsindustrin skjuter i onödan avfallshanteringen på framtiden, menar SSI, och tycker att frågan kräver ytterligare granskning.

– Det viktigaste från strålskyddssynpunkt är att avfallet inte blir kvar i framtiden utan att det tas om hand. Även om det inte är några överhängande risker med det i dag så kan det inte uteslutas att det blir det i framtiden om det får stå kvar, säger Henrik Efraimsson.

Det talas om att tillståndsprocessen tar så pass lång tid och att förvaret ska byggas ut. Är det praktiskt genomförbart?

– Ja, det bör det vara, men det förutsätter att man har utrymme för avfallet och det är det vi tycker att man måste titta närmare på, säger han.

”Tidigaste datum är 2020”
Jan Carlsson på SKB är specialist på låg- och medelaktivt avfall, som också inkluderar det framtida rivningsavfallet.

– Det tidigaste datum vi kan ha anläggningen färdig är 2020. De här stora projekten tar sin tid med miljökonsekvensbeskrivningar, säkerhetsanalyser, undersökningar och själva bygget, säger han.

Kävlinge kommun där Barsebäck ligger har länge drivit frågan om att få till stånd en rivning tidigare. Marken där Barsebäck står kan användas till annat.

Kärnavfallssrådet ska studera frågan
Regeringen har nu givit statliga Kärnavfallsrådet i uppdrag att studera frågan ytterligare om när en rivning tidigast kan komma tillstånd.

Nästa vecka är kärnkraftindustrin och berörda myndigheter inbjudna till en utfrågning och i vår ska Kärnavfallsrådet meddela sin syn på saken till regeringen.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".