Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avfall avger stora mängder växthusgaser

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 03.00
Brännbart avfall får inte deponeras på soptipp.

Varje år läggs fortfarande hundratusentals ton brännbart avfall på tippen i Sverige, trots att det egentligen inte är tillåtet och att det är ett stort miljöproblem. Men snart kan det bli stopp på det. (P3 Nyheter)

– De här deponierna ger upphov till metangas, som alltså uppstår när man deponerar brännbart organiskt avfall. Sedan innehåller det här avfallet en viktig resurs i form av energi.

– Så det är värdefulla resurser som man inte bara vill deponera utan i stället ta hand om, säger Catarina Östlund, avfallshandläggare på Naturvårdsverket.

Förbjudet sedan 2002
Ända sedan det blev förbjudet att tippa brännbart avfall 2002 har många avfallsföretag ändå fått tillstånd för det, ofta på grund av att de helt enkelt inte kan få tag på en förbränningsanläggning som kan ta emot avfallet.

- Ja, det finns flera olika faktorer som styr det här. Dels är det att avfallsmängderna fortsätter att öka, och sedan importerar vi också en del brännbart avfall till avfallsanläggningar, som också tar kapacitet i anspråk, säger Catarina Östlund.

Naturvårdsverket har nu börjat utreda om man ska förbjuda det, att helt ta bort möjligheten att få dispens, åtminstone när anläggningarna motiverar det med att det inte finns plats att bränna avfallet någonstans.

Stopp för dispenser
- Vi kommer att titta på de här reglerna och tänker att vi kanske kan sätta ett stopp för att man inte får söka dispens inom några år.

Att lägga brännbart avfall på deponi är förbjudet just för att det är ett så stort miljöproblem. Varje år släpper avfallsbergen ut lika mycket växthusgaser som 700 000 personbilar i Sverige.

Dessutom finns problem med att avfallshögarna läcker gifter och tungmetaller.

Problemet borde försvinna
Just nu byggs en rad nya förbränningsanläggningar i Sverige och tillsammans med ett stopp borde problemet försvinna, säger Catarina Östlund på Naturvårdsverket.

- Om alla de här planerna går i lås, så borde det egentligen inte vara ett så stort problem, vi skulle inte behöva dispensdeponera så stora mängder framöver, säger hon.

Gustav Edman, P3 Nyheter 
gustav.edman@sr.se

Martin Jönsson, P3 Nyheter
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".