Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efterfrågan i Asien höjer metallpriser

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 07.32

Ökad efterfrågan från länder i Asien har drivit upp priserna på metaller. Men på senare tid har den internationella finansoron fått metallpriserna att falla. Trots det ligger priserna på historiskt sett höga nivåer.

Pär Melander, ansvarig för råvaruhandeln på Handelsbanken Capital Markets, tror att metallpriserna även i fortsättningen kommer att vara höga.

– Nu har vi en avmattning generellt och prisuppgångarna dämpas men jag skulle bli mycket förvånad om priserna kom ner till den nivåer som vi såg för en tre, fyra år sen. Generellt kan man säga att det skett ett skift uppåt för metallpriser, säger han.

Fortsatt höga priser
Pär Melander är inte ensam om att tro att metallpriserna kommer att ligga fortsatt högt i framtiden. Även andra experter har tidigare sagt att de delar den synen.

Bakom uppgången står en ökad efterfrågan i världen på metaller i takt med att industrialiseringen ökar och levnadsstandarden blir bättre i främst Asien.

Kina är en storkonsument när det gäller metaller. Men även i Indien börjar efterfrågan att öka.

Gynnar svenska bolag
För svensk del är det här något som gynnar gruvbolag som exempelvis Boliden och Lundin Mining.

På förlorarsidan finns däremot företag som använder mycket metaller i sin produktion, exempelvis bilindustrin. För bilar kräver batterier och i batterier ingår bly.

Priset på bly har hittills stigit med över 85 procent i år.

Beror på USA
Vad som händer med metallpriserna framöver beror mycket på konjunkturen i USA. Eller kanske snarare på hur pass väl efterfrågan från Kina lyckas matcha en amerikansk konjunkturnedgång.

Tittar man på vissa metaller som koppar så står säkert USA förmodligen för 20 procent av efterfrågan så det är klart att om man får en avmattning där så slår det på efterfrågan. Frågan är ju hur mycket en avmattning i USA kommer att påverka efterfrågan i Kina.

– Just när det gäller metallpriset det är väldigt avgörande eftersom den tillväxt vi sett på metallefterfrågan, där har ju Kina stått för en väldigt stor del, säger Pär Melander.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".