Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad risk för adopterade få schizofreni

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 11.42

Barn som adopteras från andra länder löper tre gånger så stor risk att drabbas av schizofreni. Det visar en ny svensk-dansk studie, där över en miljon danskar ingått.

Trots att det är en trefaldigt ökad risk för utlandsadopterade barn, är docent Elisabeth Cantor-Graae inte förvånad över resultatet.

– Nej, det blev jag inte. Man har anledning att tro att adoptivbarn löper en större risk för schizofreni än vanliga barn, säger hon.

Utsatta tidigt
Resultatet beror på att man vet att det finns ett samband mellan riskfyllda och komplicerade graviditeter och förlossningar, uppväxt under extremt fattiga förhållanden och utveckling av schizofreni senare i livet.

– Det finns anledning att tro att adoptivbarn har varit utsatta för vissa riskfaktorer innan de blir adopterade, säger Elisabeth Cantor-Graae.

Av de 1,1 miljoner danskar som deltog i studien var drygt 10 000 utlandsadopterade. Av dem drabbades 112 av schizofreni, det vill säga cirka en procent.

Forskarna fann ingen skillnad mellan de länder som barnen kom ifrån.

Hur schizofreni uppstår är fortfarande en gåta, säger docent Elisabeth Cantor-Grå, men man vet att sjukdomen beror dels på ärftlighet och dels på miljöfaktorer.

Informera föräldrarna
Studien visar på en ökad risk för utlandsadopterade barn, men ger ingen förklaring till alla adoptivföräldrar varför det är så.

– De flesta adoptivbarn kommer inte att utveckla schizofreni, eftersom det är en sällsynt sjukdom. Den är ganska allvarlig och jag tror att man bör informera blivande adoptivföräldrar om riskerna för dessa barn, säger hon.

En anledning till varför forskare på senare år börjat titta på gruppen utlandsadopterade barn är att de börjat komma upp i ålder och kan jämföras med andra grupper i samhället.

Risk för självmord
Tidigare svenska studier på utlandsfödda adoptivbarn visar bland annat att de löper en ökad risk att begå självmord.

Frågan är hur personer som funderar på att adoptera barn skall hantera den här typen av information.

– Med lugn och ro. Adoption är fortfaranade ett sätt att ge barn en möjlighet till en mer dräglig uppväxt än de kanske skulle ha haft om de inte blivit adopterade. Det finns ingen anledning att slå larm, men som förälder bör man vara informerad om läget, säger Elisabeth Cantor-Graae, docent i psykiatrisk epidemilogi vid Lunds universitet.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".