Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängelsedomar för kvinnojour i Tranås

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 16.54

Göta hovrätt fällde på torsdagen den rektor och de tre personer från Tranås kvinnojour som under sex år hjälpte en mamma att gömma sig med sina barn, trots att pappan hade tilldömts vårdnaden om barnen. Två av de åtalade döms till fängelse, de båda övriga får villkorlig dom.

Berit Söderström som var sekreterare i kvinnojouren, döms till sex månaders fängelse, och hon är besviken.

– Det är ju konstigt att man kan bli dömd för något som man inte gjort för egen vinnings skull. Det känns ju väldigt konstigt när vi hjälper en kvinna som behöver vårt stöd i en utsatt situation, säger Berit Söderström.

– Vi har ju blivit drabbade, hela kvinnojoursrörelsen är ju drabbad. Måste vi omvärdera vårt arbete? Man undrar ju om någon vill arbeta med det här. 

Alla fyra medskyldiga
Göta Hovrätt slår fast att de fyra åtalade kvinnorna var medskyldiga till att pappan inte fick träffa sina barn.

Kvinnojouren hjälpte mamman med bland annat hyreskontrakt och lån på över 270 000 kronor. Barnen skrevs dessutom in under falska namn i skolan.

Även om ingen av de åtalade kände till de verkliga förhållandena inledningsvis, anser Göta Hovrätt att de ganska snart förstod att det var pappan som hade tilldömts ensam vårdnad, och att mamman var efterlyst.

Alla fyra döms därför för medhjälp till grov egenmäktighet med barn. Två av kvinnojourskvinnorna döms till sex månaders fängelse medan den tredje och rektorn får villkorlig dom och dagsböter.

Annan bedömning än tingsrätten
I tingsrätten friades samtliga, men hovrätten gör alltså en annan bedömning.

Riksorganisationen för kvinnojourer, Roks, talar nu om bättre utbildning av jourerna, men ordföranden Lina Ploug tror ändå att det vanliga arbetet inte ska behöva påverkas.

– Nej, jag tror inte det. Det här är ändå ett väldigt ovanligt fall. Det är allvarligt, men ovanligt.

Anser du att de har handlat fel i Tranås?

– Jag kan inte bedöma hur de har gjort. Det som är viktigt är ju att man alltid agerar utifrån de lagar och regler som vi har, säger Lina Ploug.

Domen välkomas samtidigt av organisationen Pappa-Barn, som arbetar för mäns rättigheter i till exempel vårdnadstvister.

– Jag antar att ett väldigt stort antal kvinnor som är engagerade i de här kvinnojourerna vill väl. De kanske inte har tänkt på att det är så att vissa mammor som söker hjälp inte har rätt att ta med sig barnen, är inte vårdnadshavare.

– När en vuxen människa som söker hjälp har ett barn med sig, kan man väl ändå begära att man ska kontrollera om den vuxne faktiskt är vårdnadshavare till barnet,  säger ordförande Michael Alonzo.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".