Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

A-kassa kritiserar inkassobolagsförbud

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 05.30

Fackförbundet IF Metalls a-kassa protesterar mot beslutet att inte få använda sig av inkassobolag för att få tillbaka felaktiga utbetalningar eller få in obetalada medlemsavgifter.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen IAF har kommit fram till att det är olagligt men chefen för IF Metalls a-kassa Åke Ljunggren tror att IAF har fattat fel.

– Vi tror inte riktigt på att IAF har tolkat regelverket på ett korrekt sätt, så vi kommer att ta ett ärende under kommande vecka och skickar det till inkassobolaget. Därefter får jag JO-anmäla mig själv och a-kassan får JO-anmäla sig själv, säger Åke Ljunggren på IF Metalls a-kassa.

Använder inkassobolag
IF Metalls a-kassa har i flera år använt sig av ett inkassobolag för att få in pengar från medlemmar som inte velat betala tillbaka pengar som de felaktigt har fått ut från a-kassan. Men i år har a-kassan fått in tusentals ärenden av en helt ny typ, de som inte betalade medlemsavgiften sedan regeringen införde den nya förhöjda avgiften vid årsskiftet.

Att straffa ut sig genom att inte betala avgiften under tre månader har tidigare varit ett vanligt sätt att lämna a-kassan. Pengarna har då inte krävts in men nu har regeringen bestämt att pengarna också för utträdesmånaderna ska in till staten.

IF Metalls a-kassa hade tänkt sig att använda sig av inkassobolag för att få in de pengarna men IAF, den myndighet som övervakar a-kassorna, anser att just den här delen av a-kassornas verksamhet är myndighetsutövning. Då är det inte tillåtet enligt lagen att använda sig av inkassobolag utan man får sköta inkassoverksamheten själv, något som enligt a-kassan skulle bli dyrt och leda till högre medlemsavgifter.

JO-anmäler sig själva
IF Metalls a-kassa gör alltså en annan bedömning av regelverket och tänker skicka nästa ärende som dyker upp till inkassobolaget och sedan anmäla sig själv till justitieombudsmannen, JO.

Om JO skulle tycka likadant som IAF så återstår inget annat än att kräva lagändring, säger Åke Ljunggren.

– Jag tycker att regering och riksdag borde ge oss den möjligheten att vidaredelegera det, om det nu är så att IAF har gjort en korrekt tolkning.

Så det är ett krav som du riktar mot regeringen att föreslå en lagändring?

– Ja, så kan man nog se det, säger Åke Ljunggren, chef för IF Metalls a-kassa.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".