Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Könsneutral värnplikt får stöd i riksdagen

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 03.00

Under nästa år kommer hela värnpliktssystemet utredas. Regeringen vill bland annat se om det ska vara frivilligt att göra lumpen, men också om det ska vara samma regler för både killar och tjejer. (P3 Nyheter)

Om mönstringen och lumpen ska vara könsneutral har debatterats länge och nu finns det en majoritet i riksdagen, visar en enkät som P3 Nyheter och Ekot har gjort.

”Inte bara en manlig fråga”
– Det är inte en manlig fråga att försvara sitt land, utan den plikten och rätten den har både tjejer och killar och det ska vi dela lika på, säger folkpartisten Eva Flyborg.

Ända sedan folkpartiets Eva Flyborg kom in i riksdagen för 13 år sedan, har hon kämpat för att göra värnplikten könsneutral och hon har nu riksdagen med sig.

Vi har frågat alla riksdagsledamöter om de vill att värnplikten ska bli könsneutral, förutsatt att den finns kvar. Av de runt 220 som har svarat tycker fyra av fem det och totalt utgör de över hälften av riksdagens ledamöter, och de kommer från alla partier.

– Om man inte gör detta så åsidosätter man ju egentligen halva befolkningen, säger Peter Rådberg som sitter i försvarsutskottet för Miljöpartiet.

”Både kvinnor och män behövs”
– Vi har ju siktat in oss på internationella uppdrag och då behöver vi kvinnor och män i en sådan tjänst. Om vi är i till exempel Afrika eller Afghanistan så är det ju mycket bättre att kvinnor möter just kvinnor i vissa situationer. Det svenska uppdraget är ju inte att vi ska ut och kriga så mycket utan vi ska ju skapa fred och bygga upp samhällen, och där kommer ju kvinnor till sin rätt i samma utsträckning som män.

Regeringen ska nu utreda om värnplikten helt och hållet ska bli frivillig, hur det ska gå till att rekrytera värnpliktiga och om man i framtiden ska kunna tvinga folk att mönstra om Sverige behöver fler värnpliktiga.

Men att samma regler ska gälla för både tjejer och killar oavsett, finns alltså det en majoritet i riksdagen för.

”Det har vänt de senaste åren”
– Det var ju faktiskt en av mina första motioner när jag kom in i riksdagen redan 1994. Då var det väl många som tyckte att det var en marginell fråga, några kanske ryckte på axlarna eller fnissade lite. Men nu de senaste åren så har det absolut vänt, säger Eva Flyborg.

– Nu kommer det tillsättas en utredning här och vi får väl se vad den utredningen kommer fram till. Men vi är nog ganska överens, eller att vi åtminstone drar åt samma håll, säger miljöpartiets Peter Rådberg.

Gustav Edman, P3 Nyheter
gustav.edman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".