Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Plan för USA:s bolånekris

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 02.57
President Bush med finansminister Henry Paulson till höger

Amerikaner som drabbats av bolånekrisen kan få frysta räntor, eller hjälp att lägga om lånen. Det är huvuddragen i den plan som USA:s president George Bush presenterade på torsdagskvällen för att mildra effekterna av lånekrisen.  Aktiemarknaderna reagerade positivt på nyheten.

Börserna i New York steg igår efter att president Bush presenterat sin plan för att dämpa bolånekrisen.

Aktierna för finansbolag och byggbolag hörde till vinnarna, och totalt steg Dow Jones index med 1,3 procent och den tekniktunga Nasdaqbörsen med 1,6.

Syftet med Vita Husets nya plan är att ge en räddningsplanka till de mest utsatta låntagarna. Planen har gjorts i samarbete med banker och bolåneinstitut, och innebär bland annat att den som har högrisklån, så kallade subprimelån, kan få rätt att frysa räntesatserna.

Låg räntesats fryses
Högrisklånen innebär annars att räntesatserna höjs kraftigt efter ett par års frist, men enligt det nya räddningspaketet ska en låg räntesats kunna frysas i fem år, vilket ger låntagarna andrum.

Dessutom kan låntagare få hjälp att lägga om lånen.

- Lösningen är inte perfekt, men det är en hjälp på vägen. Samtidigt som räddningspaketet lanseras så ska justitiedepartementet fortsätta granska vilket ansvar, som finansbolagen och bankerna egentligen har för krisen, och om de lånat ut pengar för lättvindigt, sa George Bush. 

Omkring 1,2 miljoner amerikaner berörs av den nya planen.

- De som köpt fastighet på spekulation ska sållas bort, bara de som kan bevisa att de verkligen bor i det belånade huset ska få rätt till hjälp, sa Bush.

Planen ifrågasätts
Men flera bedömare hävdar att planen, dels är för juridiskt krånglig, dels omfattar för få låntagare och ifrågasatte om de här åtgärderna verkligen botar lånekrisen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".