Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer självständigt EU oroar USA

Publicerat måndag 27 januari 2003 kl 11.54
När EU:s utrikesministrar träffas under måndagen är en av de svårare frågorna ett eventuellt krig mot Irak. Flera tongivande länder är kritiska till USA och därför hörs nu en amerikansk oro över vart EU är på väg.
Oron utgår ifrån Tysklands och Frankrikes stora motstånd mot ett amerikanskt anfall. Flera diplomater frågar sig om det här är början till en mer självständig union. En union som kanske får en större roll att spela på världsarenan, vilket många utrikesministrar hoppas på. Som en diplomat uttrycker det i måndagens Financial Times, apropå uttalanden från USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld om att Tyskland och Frankrike står för det gamla Europa, och att morgondagens Europa har sitt centrum längre österut. Mer självständig union Kanske blir i stället morgondagens EU en ny, mer självständig skapelse, framdriven av just Tyskland och Frankrike. Det finns flera viktiga förändringar, som mycket väl kan motivera den amerikanska oron. En är ansträngningar bättre samordna forskning och inköp av försvarsmateriel mer, en utveckling som varit på gång en tid. Samtidigt som Washington kan uppskatta att Europa står starkare rustat militärt finns en oro för att det här skapar en större självständighet och mer av oberoende ifrån USA, och dess försvarsindustri som kan missa beställningar. Men också diskussionerna om makten i morgondagens EU, i det så kallade framtidskonventet, har orsakat oroliga suckar i Washington. Frågan om veto oroar Flera länder driver på för att ta bort möjligheten för ett land att blockera ett beslut på det utrikespolitiska området, alltså rätten att lägga in veto. Även om flera EU-medlemmar, däribland Sverige, är emot en sådan utveckling, så har frågan likafullt orsakat oro i USA. För om det idag räcker med att via lobbying påverka ett EU-land så kan det i framtiden, om vetorätten skulle slopas, behövas betydligt större insatser från amerikansk sida. Och likafullt kanske det inte skulle räcka. Helt klart är det idag stora spänningar mellan Bryssel och Washington. Länder som Storbritannien, men också Spanien och Italien, är nära allierade till USA. Medan andra är mycket kritiska. Kanske är denna spricka början till något större och svårare i relationerna.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".