Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet råder kring Riksbanksräntan

Publicerat fredag 7 december 2007 kl 18.02

Under veckan har spekulationerna fortsatt kring hur det blir med Riksbanksräntan framöver och bedömarna är ovanligt oeniga.

För bara en månad sedan trodde 13 av 17 ränteanalytiker i en Reutersenkät att Riksbanken kommer med en ny räntehöjning i februari. En ny enkät den här veckan visar att det nu väger jämnt mellan dem som tror på nya räntehöjningar och dem som tror att det är sluthöjt.

Vad som har hänt mellan de här enkäterna är bland annat SCB:s publicering av tillväxtsiffrorna för en vecka sedan och som visade att BNP steg med bara 2,5 procent under det tredje kvartalet, nästan en procentenhet lägre än väntat.

Ändrade sin bedömning
Det här bidrog till att till exempel Handelsbanken ändrade sin bedömning och istället för tre räntehöjningar nästa år tror banken nu att Riksbanken låter räntan ligga still fram till nästa höst. Sedan tror banken på starkare konjunktur som kräver nya räntehöjningar för att inte inflationen ska skjuta fart.

En annan storbank, SEB, tror tvärtom på en räntesänkning nästa höst. En tredje linje, höjning både under våren och hösten står OECD för.

Faktorer som gör läget svårbedömt är frågan hur världskonjunkturen kommer att utvecklas bland annat i ljuset av bolånekrisen i USA.

Stigande inflation
Här hemma talar minskad tillväxt för att Riksbanken ska lugna sig med räntehöjningar. Samtidigt har produktivitetsökningen upphört och det tillsammans med ökade priser på till exempel livsmedel och energi talar för stigande inflation och räntehöjningar.

Allt oftare hörs nu också ordet stagflation, alltså ekonomisk stagnation och hög inflation samtidigt, två tillstånd som var och ett för sig brukar kräva helt olika räntebeslut från Riksbanken.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".