Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska Spel-chefer lämnar i protest

Publicerat söndag 9 december 2007 kl 16.45

Flera högt uppsatta personer inom statliga Svenska Spel har de senaste åren lämnat bolaget i protest mot den nya inriktningen, ledd av vd Jesper Kärrbrink. (P1 Kaliber)

I P1:s Kaliber träder två före detta medlemmar i företagsledningen fram, Gunnar Werner och Anders Galfvensjö. De tycker inte längre att Svenska Spel klarar att ta sitt samhällsansvar.

– Nu har de kommersiella förtecknen tagit överhand över de politiska och de sociala hänsynstagandena, säger Gunnar Werner.

”Risk för att spelmodellen underkänns”
– Driver man det här på det sätt man gjort hittills kan man öka risken för att hela spelmodellen kommer att underkännas, säger Anders Galfvensjö.

– Man driver på mot att spelmonopolet i någon mening faller, säger Gunnar Werner.

Gunnar Werner var chef för den avdelning som skötte restaurangspelen, som Jack Vegas och Miss Vegas. Anders Galfvensjö har varit chef för Casino Cosmopol. De är inte ensamma om att ha lämnat Svenska Spel av de här skälen, men de är ensamma om att våga uttala sig offentligt.

Få vågar kritisera öppet
Kaliber har intervjuat flera höga chefer, såväl nuvarande som avhoppade. Alla är inte kritiska, men många, fast Svenska Spel är en så stor och betydelsefull aktör på spelmarknaden är det nästan ingen som vågar kritisera öppet, oron för till exempel framtida kontrakt är alltför stor.

Gunnar Werner och Anders Galfvensjö tycker att frågan är för viktig för att tystas ner. Den aggressiva marknadsföring och den offensiva hållning som Svenska Spel numera står för, med stora investeringar som inte har förankrats hos ägarna, staten, på förhand, allt detta håller på att undergräva bolagets ställning.

– Men det är väl klart att om ledning och styrelse gång på gång agerar mot det som är ägarens uttryckliga vilja, så försvagar det naturligtvis bolagets förtroende och ställning på marknaden, säger Gunnar Werner.

Om ett privat bolag hade agerat så på kollisionskurs mot ägarna, hur hade ägarna reagerat då, tror ni?

– Inom poker säger man att kung slår knekt. I det här fallet så är ägaren kungen, säger Anders Galfvensjö.

Svenska Spels vd, Jesper Kärrbrink säger att han inte ser någon större dramatik i att han och styrelsen, och ägarna, staten, tycker så olika så ofta.

”Tar inga politiska hänsyn”
– Vi tar inga politiska hänsyn utan vi tar hänsyn till det uppdrag vi har och det ansvar som vi lägger på oss själva och om vi tycker att det här är en kommersiellt viktig eller en klok åtgärd som också ryms inom det ansvaret, då har ju vi inga problem.

– Då är det vår skyldighet att lägga fram en sådan ansökan för att det är för bolagets bästa långsiktigt. Det är inte säkert att den synen delas av politikerna, beroende på det politiska rådande läget. Det är ett politiskt beslut och det kommer vi aldrig att fatta, säger Svenska Spels vd Jesper Kärrbrink.

Kristina Hedberg, P1 Kaliber
kristina.hedberg@sr.se

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".