Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt öppnar för privata vårdlösningar

Publicerat lördag 8 december 2007 kl 16.52
Filippa Reinfeldt

Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, är öppen för att pröva om privata företag skulle kunna ta över beställningen av sjukvård från politikerna. Hon kan också tänka sig att överlåta akutsjukhuset i Södertälje i privat drift och att låta St Görans sjukhus i Stockholm ta emot svenskar med privata sjukförsäkringar.

St Görans sjukhus är privat och tar emot patienter vars vård betalas med skattepengar. Hittills har de förbjudits att ta emot svenska patienter med privata sjukförsäkringar. Skälet är att den tidigare socialdemokratiska majoriteten menade att privatpatienter med pengar inte skulle kunna gå förbi andra i en sorts gräddfil.

Nu vill sjukhuset förhandla om avtalet, med den nya borgerliga majoriteten, för att kunna ta in fler privatpatienter.

– Så länge St Görans sjukhus lever upp till avtalen med landstinget så har jag inga bekymmer med att de använder sin eventuella överkapacitet till att bedriva sjukvård till andra finansiärer, säger Filippa Reinfeldt

Privat aktör kan sköta vårdbeställning
Filippa Reinfeldt är också öppen för är att låta ett privat företag eller organisation överta politikernas nuvarande uppgift att beställa vården från sjukhus och andra vårdgivare.

Modellen utreds nu av tjänstemännen i Stockholms Län och Sjukvårdslandstingsrådet stänger inga dörrar:

– Jag är naturligtvis intresserad av att titta på vad de har för ideer. Om det skulle kunna vara bra och kan bidra på ett positiv sätt så ska vi kika på det, säger hon.

”Vi vill inte sälja akutsjukhus”
I valrörelsen sa moderaterna att de inte hade planer på att sälja akutsjukhus.

– Vi vill inte sälja akutsjukhus och jag är glad att du gav mig möjlighet att ge det beskedet här ikväll, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt i en debatt med socialdemokraternas Göran Persson en vecka före valet.

Stockholms läns landsting, med nästan en femtedel av Sveriges befolkning i sitt område, har nu flera sk utmanare hur sjukvården i södra delen av Stochholms län ska skötas. En del av det gäller akutsjukhuset i Södertälje och Filippa Reinfeldt är beredd att diskutera privata drift av det.

– Ja, vi har sagt att vi vill titta på vad andra har för ideer för att utveckla sjukhuset så att även Södertäljeborna har nära till ett sjukhus med akutvård.

Så ägandeformen är underordnad?

– Ja, jag tycker det. Ägandeformen handlar snarare om att hitta fler som vill vara med och utveckla vården så att vi kan få en bättre tillgänglighet.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".