Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Låg inkomst ökar risk för spelberoende

Publicerat söndag 9 december 2007 kl 12.04

Personer med låg inkomst och med utländsk bakgrund löper större risk att bli spelmissbrukare, visar en undersökning från folkhälsoinstitutet.

– En person med en dålig ekonomi och kanske osäkra framtidsutsikter, har ju mer att vinna på att spela. det kanske är den enda chansen man ser att förbättra sin ekonomi. Om man har en darrig ekonomi tål man mindre bakslag, säger Anders Stymne som arbetar med spelberoende på institutet.

Fyra gånger så vanligt
Folkhälsoinstitutets mätning visar att nästan fyra gånger så många låginkomsttagare har spelvanor som är riskabla och i förlängningen kan leda till spelmissbruk, jämfört med höginkomsttagare.

Skillnaden är ännu större om man jämför män födda utanför Europa med infödda svenska män, de riskfyllda vanorna är nästan sex gånger så vanliga bland invandrarna.

För att minska riskerna för spelberoende försöker Folkhälsoinstitutet informera om problemen. För de är allvarliga.

– Många av de tyngre spelberoende umgås med självmordstankar, de får ångestsymptom och sömnsvårigheter.

Ansvarsfull spelpolitik
Enligt Stymne är det viktigt att spelpolitiken tar hänsyn till den sociala bakgrunden bland spelare. Och i det sammanhanget är det ett problem att spelautomater ofta finns på krogar i socialt utsatta områden.

– Där menar vi att kommunerna skulle var lite mer aktiva, för de tillfrågas alltid innan tillstånd ges. Och att man mer skulle titta på den sociala miljön och mer utnyttja sin möjlighet att begränsa de här spelautomaterna. 

Vanligare hos män
Undersökningen visar också att riskerna för spelberoende i genomsnitt är tre gånger större bland män än kvinnor. De som spelar mest är unga män och de som spelar minst är unga kvinnor. Anders Stymne befarar att spelbolagen nu siktar in sig på att locka fler unga kvinnor till spelet, genom bingo, som alltid lockat kvinnor.

– Det är en väldigt intensiv marknadsföring för bingo på nätet. Hallbingo går ju inte så fort och det finns en social kontroll där, men på nätet går det väldigt fort, säger Anders Stymne

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".