Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samkörning minskar fel hos a-kassan

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 03.00

Antalet felaktiga utbetalningar från a-kassan till personer som samtidigt får pengar från försäkringskassan eller Centrala studiestödsnämnden har gått ner kraftigt, visar en ny mätning, sedan det blivit tillåtet med samkörning av databaser.

– Här ser vi klart när vi inför informationsföring att det ger direkta effekter, säger enhetschefen på försäkringskassan Gert Lundblad.

Samkörning sedan fyra år
För ganska exakt fyra år sedan blev det möjligt för a-kassorna och försäkringskassan att hämta uppgifter från varandras databaser för att kontrollera att ingen fick ersättning från båda hållen samtidigt.

På de här fyra åren har de felaktiga utbetalningarna gått ner från 49 miljoner kronor per år till knappt 14 miljoner, en nedgång med drygt 70 procent.

Felaktiga betalningar till personer som samtidigt fått både a-kassa och studiestöd har gått ner från nio miljoner till knappt fyra miljoner kronor, en minskning med närmare 60 procent.

Inte färdigutvecklat 
Men att det fortfarande förekommer felaktiga utbetalningar trots tillgången till information förklarar kanslichefen på a-kassornas samorganisation Peter Schönefeld med att det här informationsutbytet inte är helt färdigutvecklat än.

– Det är både att man inte ser, beroende på att systemen hanterar de här frågorna lite olika och dels att vi också i vissa fall har lite olika handläggningstider så att man på försäkringskassan inte har hunnit så långt i sin handläggning så att det finns uppgifter i datasystemen, säger han.

De felaktiga betalningar på sammanlagt 40 miljoner kronor som har stoppats genom det här informationsutbytet är samtidigt en bråkdel av de mellan 1 000 och 1 500 miljoner kronor som förra året betalades ut till personer som hade a-kassa och som samtidigt jobbade svart. Uppgifter som tidigare i höst presenterades av Delegationen mot felaktiga utbetalningar.

Begränsat fuskande
Då handlade det till stor del om fusk men när det gäller ersättning samtidigt från a-kassa och försäkringskassa så är fuskandet ganska begränsat, tror Peter Schönefeldt på a-kassornas samorganisation:

– 90 procent handlar om sånt som är dålig information, någon som har skrivit fel, någon som inte har förstått rätt, och misstag. Tio procent det är sådana som medvetet har försökt att fuska sig till mer utbetalningar, säger han.

När det gäller en del ersättningar så går informationen vidare automatiskt utan att någon tjänsteman behöver göra nåt men inte när det gäller den ersättning som ger upphov till klart flest felaktiga utbetalningar, nämligen sjukpenning till personer som har a-kassa.

Först nästa år införs automatiken och då ska det inte vara så många felaktiga utbetalningar kvar.

– Näst intill noll, när vi har passerat 2008, säger Gert Lundblad på försäkringskassan.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".