Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unicef: Bättre villkor för världens barn

Publicerat måndag 10 december 2007 kl 05.41

Barnen i världen har fått det bättre. Det visar en ny rapport från FN:s barnfond Unicef.

Exemplen är många på vad som faktiskt konkret har gjort livet bättre för barn på många håll runt om i världen.

– Rent vatten till över en miljard fler människor i världen, fler mammor som ammar sina spädbarn, en tredubbling av antalet malarianät, som delas ut och fler barn som får a-vitamin, som gör dem motståndskraftiga mot sjukdomar, säger doktor Peter Salama på Unicef.

Tre år sedan
Så enkla och grundläggande förändringar har inneburit stora skillnader de senaste åren för barn i världens fattiga länder, enligt Unicefs största rapport på tre år om läget för världens barn.

Det gäller inte minst i de allra fattigaste delarna av världen som Afrika och Sydasien.

Utvecklingen går åt rätt håll på en rad områden, inte bara inom hälsa, enligt rapporten.

Bara sedan 2002 har antalet barn som inte får gå i skola minskat med 20 procent. I två tredjedelar av världens länder går det också numera lika många flickor som pojkar i skolan.

Åt rätt håll
Antalet barnäktenskap har minskat och det har också den kvinnliga omskärelsen. Det handlar om små rörelser, men åt rätt håll.

Sammantaget gör de här förbättringarna att antalet barn som dör före fem års ålder nu för första gången är färre än tio miljoner, vilket de var förra året, enligt historiska siffror, som Unicef presenterade tidigare i höstas.

Men med sådana höga siffror som glädjetal är det självklart att mycket återstår att göra.

– Även om utvecklingen nu går åt rätt håll är det naturligtvis oacceptabelt att strax under tio miljoner barn dör varje år, speciellt. De dör av sjukdomar och förhållanden som är så lätta att bota eller åtgärda, säger Peter Salama.

Hoppfull
Ändå är doktor Salama hoppfull, eftersom han tror att de positiva trenderna från dagens rapport kommer att fortsätta, och det i en allt snabbare takt.

Han ser i dag en större politisk vilja hos både rika och fattiga länder att ta itu med de grundläggande problemen och ett konsenus om att det är just de allra mest enkla åtgärderna, som beskrivs i FN-rapporten som verkligen hjälper.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Fakta om barn

  • Nära 80 procent av alla små barn i de minst utvecklade länderna får numera den rekommenderade dosen av A-vitamin. Det är en fyrdubbling mellan 1999 och 2005. Det gör barnen mer motståndskraftiga mot sjukdomar, som diarré.
  • I alla länder i Afrika söder om Sahara, med tillförlitlig statistik, ökade tillgången till insektsmedel-besprutade malarianät. 16 av de länderna har tredubblat tillgången på malarianät sedan år 2000.
  • I de 47 länderna med flest dödsfall av mässling har antalet vaccinerade barn ökat från 57 till 68 procent mellan 1990 och 2006.
  • De senaste tio åren har antalet mödrar som bara ger sina spädbarn bröstmjölk de första månaderna ökat i 16 länder i Afrika söder om Sahara. I sju av dessa länder har siffran stigit med 20 procent eller mer.
  • Sedan 1990 har 1,2 miljarder fler människor fått tillgång till rent dricksvatten.
  • De områden som Unicef pekar ut, där utvecklingen inte har gått framåt, är tillgången till hälsovård för barn som är sjuka i malaria, hiv/aids och lunginflammation.
  • Undernäringen bland barn i Sydasien och Afrika söder om Sahara har inte heller gått ner i den takt som Unicef hoppats på.
  • Antalet mödrar som dör när de föder barn har inte heller minskat nog. En halv miljon kvinnor dör varje år i komplikationer kring barnafödande.

Källa: Unicef

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".